Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 17:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svensk-bradspelsklassiker-ateruppstar-med-miljoner-i-startkapital/

Kultur

Svensk brädspelsklassiker återuppstår – med 1,5 miljoner i startkapital

Ur ”Drakborgen”
Ur ”Drakborgen” Foto: Anders Jeppsson

Alla brädspelsnostalgiker som minns ”Drakborgen” kan se fram emot en comeback. Efter att ha samlat in 1,5 miljoner från fansen återuppstår spelet.

Brädspelet ”Drakborgen” släpptes ursprungligen av Alga för 35 år sedan som del av fantasyvågen efter ”Drakar och demoner”. Det blev en stor succé redan då, översattes till flera språk och sålde i hundratusentals exemplar på svenska, danska, norska, engelska, tyska och japanska. 

När det nu kommer i en restaurerad och expanderad nyutgåva visar sig spelets popularitet fortfarande livskraftig. Det uppsatta målet på Kickstarter, en sajt för att samla in startkapital från privata finansiärer till olika projekt, var 200.000 kronor. Sju minuter senare hade målet redan uppnåtts. Vid midnatt samma dygn var summan uppe i 1,5 miljoner kronor.

– Vi trodde och hoppades att det skulle gå bra, men kunde inte ens föreställa oss denna enorma succé, säger programledaren och spelfantasten Orvar Säfström, som är en av initiativtagarna.

Orvar Säfström
Orvar Säfström Foto: Roger Turesson

– Jag tror att det är en kombination av många saker, men längtan efter ”Drakborgen” verkar vara det starkaste. Många av våra backers skriver att de aldrig varit på Kickstarter förut och en del har inte köpt ett nyproducerat brädspel på många år.

Att det blev just ”Drakborgen” som blev aktuell för nyutgåva var ett självklart val av många anledningar, säger han. Tidigare har Säfström jobbat på ”Boken om Alga”, en bok som berättar om det anrika spelföretagets historia, och det var då idén föddes.

– Vi upptäckte enorma mängder material från det gamla spelet, inklusive hundratals originalmålningar av illustratören Anders Jeppsson. Det är ett väldigt kärt och kultförklarat spel, som överbryggade traditionella sällskapsspel med den då växande rollspelstrenden. Det har i sin ursprungliga form inte återutgetts sedan 1985, och är mycket eftertraktat i bra begagnat skick. 

Det finns ett par detaljer som skiljer nyutgåvan från originalet. Förutom en materiellt produktmässig upputsning, med nyinscannade illustrationer, har man lagt in flera delmål i takt med att bidragen kommer in.

– Det har i vårt fall gjort att spelet växer enormt. Till exempel lägger vi till hela den eftertraktade expansionen ”Drakborgen II”, och konstruktörerna Jakob Bonds och Dan Glimne arbetar fram flera regeltillägg och nya komponenter. 

Man räknar med att spelet ska vara färdigt till julen 2020, men med rådande virusdrabbat världsläge vågar de inte lova något.

Har ni planer på att göra liknande framöver med annat klassiskt brädspel?

– Just nu försöker vi hinna svara på hundratals frågor och hålla Kickstartersidan uppdaterad. Jag är glad om jag hinner planera att äta lunch i dag!