Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 00:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svensk-film-far-inte-visas-i-kina/

Kultur

Svensk film stoppas från att visas i Kina

”Cold case Hammarskjöld” Foto: Tore Vollan

Dokumentärfilmen ”Cold case Hammarskjöld”, om omständigheterna kring FN-generalsekreteraren Dag Hammarskjölds död, stoppas från att visas på en kinesisk filmfestival. Anledningen är att filmen är svensk, skriver SVT:s Kulturnyheterna.

DN Text

Filmen, som är en svensk-dansk samproduktion, skulle ha visats på festivalen Hainan island film festival, i Sanya, Kina. Men efter att festivalledningen fått veta att den var svenskproducerad kom beskedet att den inte längre får visas. Detta på order från Kinas filminstitut. 

Läs mer: Kina hotar svenska regeringen om pris till fängslad förläggare 

Det var efter att kulturminister Amanda Lind närvarade vid ceremonin för utdelningen av Svenska PEN:s Tucholskypris till den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som Kina hotat med repressalier. 

– Vi har från regeringens sida varit tydliga med att svensk yttrandefrihet gäller, sa hon då priset delades ut.

På sin hemsida reagerade Kinas ambassad på utdelandet av priset: ”Det allvarliga misstaget från den svenska sidan skapar oundvikligen allvarliga svårigheter att upprätthålla vänskapliga utbyten och samarbeten mellan Kina och Sverige”.

Amanda Lind: ”Svensk yttrandefrihet gäller”