Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 13:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svensk-forlaggare-far-prestigefullt-internationellt-pris/

Kultur

Svensk förläggare får prestigefullt internationellt pris

Dorotea Bromberg Foto: Lotta Olsson

Dorotea Bromberg på Brombergs förlag tilldelas London Book Fairs Lifetime Achievement Award – ett pris som aldrig tidigare har gått till en skandinavisk förläggare.

Rätta artikel

I motiveringen berömmer författaren Arundhati Roy det svenska förlaget, bland annat med omdömet ”ren och skär klass”. 

– Det känns stort att någon ser vad vi har försökt göra och att man lyfter ett litet förlag som har försökt satsa på seriös kvalitetslitteratur i många år, säger Dorotea Bromberg till DN.

Dorotea Bromberg startade förlaget 1975, tillsammans med sin pappa Adam. I utgivningen finns bland annat Isaac Bashevis Singer, Czeslaw Milosz, Octavio Paz och JM Coetzee – alla utgivna innan de fick Nobelpriset i litteratur.

Hur har du lyckats pricka in fyra Nobelpristagare?

– Genom att satsa på böcker som inte har känts som självklara bästsäljare vid utgivningen. Att det har belönats känns väldigt roligt.

Hur ser du på förläggaryrkets framtid nu när bokbranschen digitaliseras?

– När den digitala tekniken slog igenom sades det att förläggaren inte längre behövs, att vem som helst kan göra en bok och ge ut den själv. Men hur ska läsarna orientera sig i en sådan värld? Någon måste välja de intressantaste rösterna och våga satsa. Jag tror att förlag kommer att finnas även i fortsättningen, men i kanske i nya former.

Priset delas ut den 12 mars under bokmässan London Book Fair, till en person som har gjort ”ett betydande avtryck inom global förlagsverksamhet”.

Läs även: Dorotea Bromberg: ”Har aldrig haft en tråkig dag”