Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svensk-protest-mot-kinas-angrepp-pa-kurdo-baksi/

Kultur

Svensk protest mot Kinas angrepp på Kurdo Baksi

Kurdo Baksi under en manifestation för den saudiske journalisten Jamal Khashoggi förra året. Foto: Hanna Franzén/TT

Sveriges Författarförbund, Svenska PEN och Journalistförbundet protesterar mot hur Kinas ambassad angriper journalisten och demokratiaktivisten Kurdo Baksi.

I ett av flera uttalanden målar Kina ut Baksi som vansinig.

TT Text

De tre organisationerna skriver i en gemensam protest att de inte kan ”stå och se på när Kinas ambassad skriver att en erkänd svensk journalist inte är värdig att diskutera demokrati”.

Bakgrunden är ett uttalande på ambassadens sajt med rubriken ”Kurdo Baksis okunskap och vansinne har återigen chockat oss”, som i sin tur är ett svar på en debattartikel som Baksi har skrivit om den fängslade svenska bokförläggaren Gui Minhai och om situationen i Hongkong.

Ambassaden skriver att Baksi varken förstår eller är värdig att diskutera demokrati eller rättsstaten:

”Vi uppmanar Baksi att sluta omedelbart. Vi uppmanar honom att sluta leva i en värld av fantasier och självbedrägeri, och att aldrig underskatta svenska folkets förmåga att skilja rätt från fel”.

De svenska organisationerna skriver i sin protest att fallet Gui Minhai visar att Kina lider brist på diskussioner om demokrati och rättsstatens principer:

”Att Gui Minhai ska friges har högsta prioritet för alla våra organisationer och vi kommer fortsätta arbeta för att få hem Gui Minhai”.