Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 03:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svensk-radiodokumentar-vann-prix-europa/

Kultur

Svensk radiodokumentär vann Prix Europa

Dokumentären ”Bombattentaten, säkerhetspolisen och nazisterna” om nazistbomberna i Göteborg 2016 har vunnit första pris i kategorin Current affairs i den prestigefyllda tävlingen Prix Europa.

Rätta artikel

P1-dokumentären granskar Säpos bevakning av nazister i Göteborg och rättegången där nazisterna åtalades för flera bombdåd, bland annat mot ett flyktingboende och Syndikalisternas lokal i Linnéstaden.

Dokumentären avslöjade bland annat att hovrätten inte fick se bevisning mot en av de åtalade och att Säpo inte ingrep trots att de övervakade nazisterna och såg dem i närheten av flyktingboendet. Granskningen ledde till skarp kritik mot Säpo och den ansvariga åklagaren.

”Vi är superstolta och tacksamma för det här priset då det var hård konkurrens. Vi hoppas också att det här kommer bidra till att de polisiära myndigheterna tar den våldsbenägna extremhögern på större allvar i framtiden”, säger Daniel Öhman och My Vingren i ett pressmeddelande.

Förutom vinsten i Radio Current Affairs blev det en andraplats för P1 Dramas ”Spring, Uje, spring” i kategorin Radio fiction och en tredjeplats för Barnradions ”Mördarens Apa” i Radio fiction series. I kategorin Digital audio kom Barnradions ”Tusen modiga frågor”, gjord av produktionsbolaget Munck, femma.