Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 13:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svensk-skadespelare-doms-till-fangelse-efter-hot-mot-journalister/

Kultur

Svensk skådespelare döms till fängelse efter hot mot journalister

En svensk skådespelare döms till fängelse efter att ha hotat tre kända journalister och författare. Mannen döms även för hets mot folkgrupp. 

Tingsrätten dömer den tilltalade mannen till fyra månaders fängelse för de begångna brotten, vilket Expressen var först med att rapportera. Han ska dessutom betala ett skadestånd till en av de målsägande, en journalist, på 7.000 kronor.

Mannen, som under 90- och 00-talet medverkade i flera populära filmer och tv-program, har även tidigare dömts för brott. 2017 dömdes han till fängelse för olaga hot och hot mot tjänsteman.

Han åtalades på nytt i augusti förra året, sedan han några månader tidigare publicerat inlägg på sin öppna Facebooksida med antisemitiska uttalanden, som bedömts utgöra hets mot folkgrupp. 

I inlägget namngav han även tre kända svenska journalister och författare. Tingsrätten gör bedömningen att innebörden av inlägget är att de i egenskap av judar måste utrotas och dödas – och därför utgör inlägget en brottslig gärning.

Mannen nekade under rättegången till brott och menade att han saknat uppsåt. Tingsrätten dömer honom dock för både hets mot folkgrupp och olaga hot vid tre tillfällen.

”Enligt tingsrättens bedömning råder det ingen tvekan om att hoten i rättslig mening har varit ägnade att hos de hotade framkalla allvarlig rädsla för sin och annans personliga säkerhet”‚ skriver tingsrätten i domen.