Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 16:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svensk-tiny-tim-dokumentar-far-premiar-i-montreal/

Film

Svensk Tiny Tim-dokumentär får premiär i Montreal

Bild 1 av 3 Ukulelevirtuosen, musiksamlaren och sångaren Herbert Khaury, mer känd som den udda artisten Tiny Tim.
Foto: Bob Whitaker
Bild 2 av 3
Foto: Frank Wills
Bild 3 av 3 Tiny Tim
Foto: Alan Messer/REX

SVT-journalisten Johan von Sydows dokumentär ”Tiny Tim – king for a day” om ukulelevirtuosen, musiksamlaren och sångaren Herbert Khaury får världspremiär på Fantasia film festival i Montreal i augusti. 

Nu är det klart att Johan von Sydows dokumentär om artisten Tiny Tim får världspremiär på filmfestivalen i Montreal i augusti.

– I dag är Tiny Tim relativt bortglömd, men i slutet av sextiotalet var han en av USA:s mest kända artister. Bob Dylan började hänga med honom redan 1962, säger Johan von Sydow.

Herbert Khaury, som avled 1996, var mest känd för sin udda tolkning av 1920-talshiten ”Tiptoe through the tulips”. Under artistnamnet Tiny Tim hamnade han på topplistorna 1968 med sin version. Hans falsettvariant blev senare bland annat en del av soundtracket till skräckfilmen ”Insidious” (2011). 

Särlingen Herbert Khaury kom under sin karriär att samarbeta också med bland andra Eric Clapton, The Muppets, John Waters och The Band.

– Jag tror att man får svårt att hitta någon människa i världen som har blivit en så enorm stor stjärna och samtidigt varit så galen, i en helt egen värld. Jag har bland annat fått möjlighet att läsa hans dagböcker som är hisnande, säger Johan von Sydow som tidigare gjort filmer för SVT om bland annat Jussi Björling, popbandet Ratata och författaren Mare Kandre.

Tjugo dokumentärer att strömma i sommar 

Ämnen i artikeln

Film
SVT

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt