Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 19:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svenska-akademien-agerar-mot-nmr-sajten-nordfront/

Kultur

Svenska Akademien agerar mot NMR-sajten Nordfront

Foto: Hampus Andersson

Svenska Akademien kommer att vidta rättsliga åtgärder mot sajten Nordfront, som drivs av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Skälet är att sajten publicerat dikter av författarna Esaias Tegnér, Verner von Heidenstam och Viktor Rydberg. 

– Vi börjar med en varning, säger Akademiens ständige sekreterare Mats Malm.

Det är den ideella föreningen Juridikfronten som uppmärksammat publiceringarna på webbplatsen Nordfront, och krävt att Svenska Akademien ska agera. 

I sin anmälan skriver Juridikfronten att återgivandet av dikterna görs ”i syfte att förhärliga den ’ariska rasen’ och främja nazistiska idéer. Återgivandet sker i ett tydligt nazistiskt sammanhang, på samma webbsidor som annan propaganda, tillsammans med nazistisk retorik.”

Nu har Svenska Akademien beslutat att ge en advokatbyrå i uppdrag att agera och möjligen även vidta rättsliga åtgärder mot Nordfront. Det bekräftar advokaten och Akademiens juridiska ombud, Anders Kylhammar, för DN.

– Ja, vi anser att detta är ett så pass allvarligt fall som vi vill ska åtgärdas. Det här är klassisk litteratur som utgör delar av vårt kulturarv i Sverige. Dikterna har publicerats i ett sammanhang där texter som signalerar hets mot folkgrupp och där olaga våldsskildringar förekommer. Det handlar helt enkelt om kontexten som de har publicerats i, säger Anders Kylhammar.

Eftersom det är mer än 70 år sedan de tre författarna dog är deras texter inte upphovsrättsskyddade längre. Det innebär dock inte att de är fria att användas hur som helst. I upphovsrättslagen finns det också ett klassikerskydd. Regeringen har utsett tre instanser som har rätt att åberopa detta klassikerskydd och föra talan mot bruk av ”litterärt och konstnärligt verk ... som kränker den andliga odlingens intressen”. Dessa är Svenska Akademien, Musikaliska akademien och Akademien för de fria konsterna.

Anders Kylhammar har på uppdrag av Akademien skickat ett brev till Nordfront där han kräver att texterna tas bort från hemsidan. 

– Om det blir aktuellt för en domstolsprövning återstår att se. Vi har begärt svar senast sista oktober. 

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm bekräftar att ett brev har sänts.

– Vi börjar med en varning, sen får vi se vad det leder till.

Klassikerskyddet har aldrig tillämpats eller prövats i domstol tidigare. Varför agerar ni nu?

– Jag kan inte säga att det inte finns värre exempel. Vi tycker att det är på tiden att vi agerar. Det är ett uppdrag som Akademien har, och vi har kommit fram till att vi därför behöver agera, helt enligt vårt uppdrag, säger Mats Malm.

2014 valde Akademien att åberopa klassikerskyddet genom att agera mot Mercedes-Benz. Bilföretaget hade i en reklamfilm använt en av Karin Boyes dikter som Akademien ansåg var en grov förvanskning av författarens verk och gärning. Även här skickade Akademien ett brev som ledde till att bilföretaget plockade bort reklamfilmen från Youtube.

DN har sökt Nordfront.