Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 05:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svenska-akademien-redo-att-stamma-nmr-sajten-nordfront/

Kultur

Svenska Akademien redo att stämma NMR-sajten Nordfront

Foto: Hampus Andersson

Nordfront kommer inte att plocka bort citat av författarna Esaias Tegnér, Verner von Heidenstam och Viktor Rydberg från sin sajt. Därmed kommer Svenska Akademien att inleda en rättslig process mot Nordfront. 

Den 25 oktober publicerade sajten Nordfront, som drivs av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), ett inlägg där man skriver att man inte har för avsikt att ta bort citaten: ”Det här är uppenbarligen ett viktigt principfall [...] Om vi skulle vika ner oss för detta innebär det att stora delar av det nordiska kulturarvet blir otillgängligt för oss.”

Ett formellt svar har även inkommit i tisdags till Svenska Akademien. DN har varit i kontakt med Akademiens ständige sekreterare Mats Malm som hänvisar alla frågor till deras advokat och juridiska ombud Anders Kylhammar.

– Jag är förvånad faktiskt. Jag hade nog räknat med att de skulle gå med på att göra dessa förändringar. Det är ganska vanligt att man vill undvika domstolsprocess om man driver en hemsida och hamnar i en sådan här situation, säger Anders Kylhammar till DN.

Vad händer nu?

– Vi kommer inom kort att skicka in en stämningsansökan till patent- och marknadsdomstolen. Vi menar att det här är ett så pass allvarligt fall att det måste prövas. Vår prognos är att vi har goda utsikter till framgång, och kommer att få till ett förbud. 

Det var i förra veckan som DN kunde rapportera att Svenska Akademien bestämt sig för att agera mot Nordfront, med anledning av att sajten publicerat dikter av författarna Esaias Tegnér, Verner von Heidenstam och Viktor Rydberg, samt utdrag ur eddadikten ”Hávamál”. 

Svenska Akademien är en av tre instanser som har rätt att åberopa det så kallade klassikerskyddet och föra talan mot bruk av äldre litterära eller konstnärliga verk som inte längre skyddas av upphovsrätten och som ”kränker den andliga odlingens intressen”.

Det är första gången klassikerskyddet kan komma att prövas i en domstol. Kan det försvåra processen för er?

– Nej, det här är i grunden en okomplicerad prövning. I andra rättsliga processer hamnar man ofta i många olika lagregler, men här har domstolen bara en enda lagregel att behöva ta ställning till. 

Martin Saxlind är presstalesman för Nordfront. I ett mejl till DN svarar han följande på frågan om hur Nordfront ställer sig till stämningen:

”Jag tycker att Svenska Akademien borde lägga tid och pengar på annat än att försöka hindra tidningar från att lyfta fram nordisk kultur. Att en institution som ska värna vårt arv attackerar yttrandefriheten på det här sättet borde få ännu fler att ifrågasätta Svenska Akademiens legitimitet.” 

Läs mer

Svenska Akademien hotar att stämma Mercedes Benz 

Fler texter av Kajsa Haidl