Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Svenska Akademien tar hjälp av medlare

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten.
Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten. Foto: Carl Bredberg

Svenska Akademien har tagit hjälp av en professionell medlare för att försöka lösa de låsta positionerna mellan de tre som har lämnat sina stolar och de tio kvarvarande ledamöterna. Det säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio.

– Det har tillsatts en person som har uppdraget att försöka medla i den här situationen, säger han i intervjun.

DN har tidigare rapporterat att Svenska Akademien inlett ett krishanterings- och moderniseringsarbete och att man bland annat ska rekrytera personer med kompetens inom konflikthantering och juridik.

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund gick i tisdags ut och erbjöd sig att bistå med Svenska Akademiens återuppbyggnad, men bara under förutsättning att Horace Engdahl avgår som akademiledamot. Den tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson ville inte kommentera utspelet, men sade till TT att det trots allt var bra att de tre ledamöterna sökt kontakt och att Akademien skulle försöka ”inleda dialog med dem”.

Läs mer: Nobelstiftelsens vd: Inte givet med Nobelpris 2019 

Men kan en medlare lösa den djupa konflikt som uppstått mellan de olika falangerna i Akademien? I lördagsintervjun ger Lars Heikensten visst hopp om att det ska kunna gå.

– Jag pratade med den här personen som ska vara medlare och han tror att det finns möjlighet.

I intervjun tycker Heikensten också att ”alla i Akademien borde fundera över om de i dag är till glädje för Nobelpriset och kommer att vara det i framtiden, eller om det är bättre att de träder tillbaka”. Han framför även åsikten att Svenska Akademien återigen borde diskutera de stadgar som säger att man som ledamot är vald på livstid.

– Man bör fundera över om det är lämpligt att människor sitter hela livet i en institution.

Björn Wiman: Avgå alla – för en gångs skull är läktarramsan rimlig 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.