Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Svenska Akademien tar ställning mot dödsdomen mot Rushdie

Salman Rushdie
Salman Rushdie Foto: Thomas Karlsson

Kulturdebatt. I februari 1989 utfärdade Irans andlige ledare ayatolla Khomeini en dödsdom mot Salman Rushdie för att denne med sin roman ”Satansverserna” skulle ha förbrutit sig mot islam genom hädelse.

Rushdie blev tvungen att gå under jorden. Mordförsök och mord på hans översättare och förläggare följde. Dödsdomen har man genom åren kommenterat från officiellt håll i Iran, ibland för att mildra dess allvar, såsom inför återupptagandet av diplomatiska förbindelser med Storbritannien 1998, ibland för att skärpa det, såsom i de återkommande höjningarna av belöningen till den som dödar Rushdie.

Nyligen, få veckor efter inledningen på en normaliseringsprocess mellan Iran och omvärlden, skärptes tonen ånyo. Fyrtio statsstyrda iranska mediekanaler gick samman och höjde summan med motsvarande cirka fem miljoner svenska kronor. Domen och prispengarna är uppenbara brott mot internationell rätt och reglerna för umgänget inom världssamfundet och kan därmed på intet sätt vara förenliga med en normalisering.

Det faktum att dödsdomen utmäts som straff för ett litterärt verk innebär dessutom en allvarlig kränkning av det fria ordet. Principen om litteraturens oberoende från politisk kontroll är av grundläggande betydelse för civilisationen och måste försvaras mot angrepp från hämnare och censurvänner.

Svenska Akademien vill med detta protestera mot att dödsdomen över Salman Rushdie kvarstår och mot att statligt styrda medier tillåts underblåsa våld mot en författare.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.