Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Svenska Akademien ändrar stadgar – kungen kallar till möte

Sara Danius bekräftar att Svenska Akademien ändrar i sina stadgar vilket tillåter ledamöter att självmant lämna sina uppdrag. Själv väljer hon att sitta kvar som ständig sekreterare och enligt uppgifter till DN kallas hon nu till möte med kungen. 

Tidigare har både Kerstin Ekman och Lotta Lotass lämnat sina uppdrag vid Svenska Akademin. Under fredagen meddelade ytterligare tre tongivande ledamöter – Klas Östergren, Kjell Espmark och den tidigare ständige sekreteraren Peter Englund – att de också hoppar av uppdraget. 

I ett brev till Aftonbladet skriver Peter Englund att meningsskiljaktigheter kring den utförda advokat­utredningen mot den så kallade Kulturprofilen ligger bakom beslutet. 

Tidigare har Svenska Akademiens stadgar gjort det omöjligt för ledamöter att självmant lämna sina uppdrag. Nu ska detta ändras.

– Vi har bestämt oss för att göra det möjligt för ledamöter att frivilligt lämna Svenska Akademien. Det beslutet togs för mer än två veckor sedan, säger ständige sekreteraren Sara Danius till DN.

Till Svenska Dagbladet berättar hon att stadgarna inte förbjuder ledamöter att lämna Svenska Akademien. 

– Att man har sin stol på livstid ska vara en trygghet för ledamöterna, ungefär som i USA:s högsta domstol. Men om en ledamot själv vill lämna Akademien ska det vara möjligt. Vi håller nu på att se över formerna för det, säger Sara Danius till SvD.

Fredagens tre avhopp slår hårt mot Svenska Akademien men besluten kommer inte som en chock för Sara Danius. 

– Nej. Det är mycket ledsamt. Men jag förstår hur de resonerar, säger hon till tidningen. 

Sara Danius klargör att ledamöternas avhopp handlar om att ta en paus i arbetet. Om de begär slutgiltigt utträde kan upp till fem stolar – av 18 – bli lediga. 

Själv väljer hon att sitta kvar. 

– Jag menar att vårt uppdrag är så viktigt att det är större än våra meningsskiljaktigheter. Jag har kommit fram till beslutet att jag ska fortsätta så länge jag orkar, men att jag ska jobba för det rätta, säger hon till SvD.

Svenska Akademiens stadgar gör gällande att kungen måste underrättas vid betydande händelser i Akademien. Tidigare uppgav informationsavdelningen vid hovet att kung Carl XVI Gustaf informerats om fredagens avhopp. Till DN bekräftar nu hovet att kungen, i rollen som Svenska Akademiens beskyddare, själv har kallat Svenska Akademien och Sara Danius till möte. När mötet ska ta äga rum är ännu oklart.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.