Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svenska-akademien-vill-traffa-paven/

Kultur

Svenska Akademien vill träffa påven

Foto: Andrew Medichini/AP

Rom. Svenska Akademien reser till Rom i slutet av februari. Om allt går som Akademien vill får man audiens hos påve Franciskus.

Svenska Akademien har sökt audiens hos påven men svar har ännu inte kommit från Vatikanen. Men det förefaller mycket sannolikt att Akademin får en privat audiens i Vatikanen. 

Resan går i Gustav III:s spår. Påven Pius VI tog emot Gustav III inne i Vatikanen under hans Italienresa 1784, en resa som lämnat många spår efter sig. I guideböcker kan man läsa att kungen ristade sitt namn inuti Peterskyrkans högsta rum inuti guldkulan. Samma sak gjorde han i kejsar Neros gyllene hus.

Utan denna resa hade Stockholms universitetsområde i dag inte hetat Frescati. Namnet blev fel eftersom det syftar på det goda vinet på orten Frascati utanför Rom som kungen smakade på.

Akademiens Romresa är privat erfar DN och var och en av medlemmarna betalar sin biljett. DN har sökt Akademiens sekreterare Mats Malm för en kommentar.