Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Svenska Akademien vräkte hyresgäst – fick rätt i domstol

Svenska Akademien äger flera fastigheter på Södermalm, bland annat denna på St Paulsgatan.
Svenska Akademien äger flera fastigheter på Södermalm, bland annat denna på St Paulsgatan. Other: Christine Olsson

Svenska Akademien vräkte en kvinna från en lägenhet där familjen bott i 18 år, skriver Aftonbladet. Saken prövades i såväl hyresnämnden som Svea hovrätt - båda instanserna gav Akademien rätt i ärendet.

UPPDATERAD 2017-12-12 Texten har uppdaterats och tillfogats en fotnot. En ny text om att såväl hyresnämnden som Svea hovrätt gav Svenska Akademien rätt i vräkningsärendet har publicerats.

I augusti förra året fick en av Svenska Akademiens chefer tillträde till en fyrarumslägenhet på 164 kvadratmeter vid Mariatorget i centrala Stockholm. Där bodde tidigare en kvinna och hennes två vuxna barn. Efter att hon trots påminnelser betalat sin hyra sent vid upprepade tillfällen, samt hade en kvarvarande hyresskuld, sades hon upp från lägenheten.

Familjen hade bott i lägenheten sedan 1997 och alltid betalat hyran i tid, men efter att kvinnan ensam tog över hyreskontraktet 2014 började problemen med betalningarna. Enligt utredningen hade hon under flera års tid försökt byta till en mindre och billigare lägenhet, men uppger själv att hon inte fått gehör hos hyresvärden.

Ärendet har prövats både i hyresnämnden och i Svea Hovrätt. Båda instanserna kom fram till att de uteblivna hyresbetalningarna  och skulden var av så allvarlig karaktär att det var rätt av Svenska Akademiens fastighetsbolag att säga upp kvinnan. Uppmaningar om att om hon ej betalade så skulle hon bli uppsagd hade också skickats till kvinnan.

Efter att familjen flyttat renoverades lägenheten innan Akademien-chefen tog över den.

Den nyligen pensionerade kanslichefen Odd Zschiedrich säger till Aftonbladet att det inte finns någon koppling mellan att chefen ville flytta in till centrum och vräkningen av tvåbarnsmamman.

– Nej, riktigt så går det nog inte till i Akademien, det var inte det som styrde det på något sätt, säger han.

FOTNOT: Denna text har redigerats och kompletterats med uppgifter om vad Hyresnämnden och Svea hovrätt kom fram till när instanserna gav Svenska Akademien rätt i vräkningsärendet.

Läs mer: Svenska Akademien har delat ut lyxbostäder till ledamöter och anhöriga 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.