Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svenska-akademiens-svar-maste-provas-i-domstol/

Kultur

Svenska Akademiens svar: ”Måste prövas i domstol”

Stockholms stad vill riva upp avtalet mellan Svenska Akademien och staden om hyran för de över 2.000 kvadratmeter i Börshuset som Akademien använder. Foto: Magnus Hallgren

Vi ses i rätten!

Det är Svenska Akademiens svar på Stockholms stads krav på omförhandling av det kostsamma hyresavtalet för Börshuset.

Rätta artikel

– Det här är ingångna avtal. Dem kan man inte bryta hur som helst. Finns det en sådan vilja från politikernas sida så får man driva det vidare i domstol, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson till TT.

Stockholms stad vill riva upp avtalet mellan Svenska Akademien och staden om hyran för de över 2.000 kvadratmeter i Börshuset som Akademien använder. Sedan 1914 betalar institutionen inte en krona i hyra. Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) kallar avtalet "förlegat och föråldrat" och menar att det är dags att Svenska Akademien börjar betala marknadshyra.

– Vi ska inte subventionera hyresgäster på det här sättet, det här är det mest förmånliga avtalet som någon har med Stockholms stad, sade han i en TT-intervju på torsdagen.

Stora pengar står på spel. Enligt fastighetskontoret går staden miste om sex miljoner kronor i hyresintäkter varje år. Dessutom står staden för drift och underhåll av lokalerna, vilket beräknas kosta en och en halv miljon kronor årligen.

Anders Olsson uttrycker förvåning över fastighetsborgarrådets utspel.

– Vi har inte fått några förhandlingspropåer över huvud taget, utan bara nåtts av det i medierna. Så några förhandlingar är vi inte alls införstådda med. Det här måste prövas i domstol om de vill gå vidare med det.

TT: Varför måste det gå till domstol?

– Det här måste skötas korrekt. Det här är något som juristerna får pröva ordentligt. Vi har ingått avtal som ska gälla och måste följa rådande rättsordning.

Det är inte första gången som frågan har lyfts. Även Socialdemokraterna i fastighetsnämnden gick i april förra året ut med att de ville häva hyresavtalet.

– Det misslyckades den gången, konstaterar Anders Olsson.

– Jag vill inte spekulera i varför det här drivs fram just nu när det finns en speciell opinion mot Akademien. Men vi kommer inte att låta det här störa vårt löpande arbete. Vi tar det inte så allvarligt, det här kommer att lösa sig, det är jag helt övertygad om.

Läs mer S öppnar för att häva avtalet med Svenska Akademien för Börshuset: ”Ett bisarrt avtal” 

Läs mer L om S utspel: ”Bisarrt att agera opportunistiskt i en rådande kris”