Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Svenska Akademiens utredning: Kulturprofilen avslöjade sju Nobelpristagare

Enligt Svenska Akademiens utredning ska Kulturprofilen spridit uppgifter på sju Nobelpristagare. Börshuset i Stockholm.
Enligt Svenska Akademiens utredning ska Kulturprofilen spridit uppgifter på sju Nobelpristagare. Börshuset i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kulturprofilen ska i förtid ha avslöjat namnet på sju Nobelpristagare. Den första redan 1996. Det visar Svenska Akademiens advokatutredning, som DN tagit del av.

Tillsammans med Katarina Frostenson anklagas han också för överutnyttjande av Akademiens lägenhet i Paris.

Kulturprofilens advokat kallar de nya anklagelserna för en ”häxprocess”.

På fredagen meddelade ledamöterna Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren att de lämnar arbetet i Svenska Akademien. Beskeden följde på den djupa splittring som uppstått efter en advokatutredning om kopplingen till Kulturprofilen, samt en omröstning om att utesluta akademiledamoten och poeten Katarina Frostenson, som är gift med mannen.

Advokatutredningen från Hammarskiöld & Co presenterades tidigare i våras för ledamöterna. En akademiledamot berättar i ett mejl till DN att ledamöterna under två skilda dagar fick komma till byråns kontor och ägna flera timmar åt att läsa utredningen i dess helhet.

Två andra ledamöter bekräftar att de också tagit del av hela utredningen: ”Alla har haft möjlighet att ta del av utredningen, och jag tror att alla har gjort det”, skriver en av ledamöterna i ett mejl till DN.

Ledamöterna: Därför röstade vi emot uteslutningen i Akademien 

Delar av utredningens slutsatser har de senaste dagarna presenterats muntligen av Sara Danius i intervjuer med Svenska Dagbladet, samt skriftligen i en debattartikel i samma tidning, undertecknad av de åtta ledamöter som motsatte sig att Katarina Frostenson skulle uteslutas.

Sara Danius.
Sara Danius. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

DN har tagit del av delar av advokatutredningen, samt talat med en person som läst den. I utredningen framkommer en rad uppgifter om oegentligheter i Klubbens ekonomiska hantering, men också om Kulturprofilens närhet till Svenska Akademiens arbete.

DN har tidigare rapporterat att Kulturprofilen, vid minst tre tillfällen, i förväg känt till och spridit uppgifter om vem som ska få Nobelpriset i litteratur. Enligt utredningen handlar det dock om sammanlagt sju tillfällen då mannen ska ha avslöjat namnen i förväg: Wislawa Szymborska (1996), Elfriede Jelinek (2004), Harold Pinter (2005), Jean-Marie Gustave Le Clézio (2008), Patrick Modiano (2014), Svetlana Aleksijevitj (2015) och Bob Dylan (2016).

Flera ledamöter har i tidigare intervjuer med DN skyllt läckan på Katarina Frostenson. De åtta ledamöter som röstade mot att hon skulle uteslutas beskriver dock bevisläget kring läckan som både ”otillräckligt och rättsosäkert”:

”De enda ’bevis’ som åberopas i advokatbyråns utredning är vittnesmål från anonymiserade källor. Dessa vittnesmål har också hållits anonyma för Akademiens ledamöter”, skrev ledamöterna i SvD.

Enligt DN:s uppgifter finns dock ”sju trovärdiga och sinsemellan oberoende vittnesmål” om att Kulturprofilen ska ha spridit sekretessbelagda uppgifter. Förutom namn på Nobelpristagare, anklagas även mannen för att vid två tillfällen ha avslöjat namnen på invalda ledamöter innan de offentliggjorts, enligt utredningen. Det ska gälla bland andra Kristina Lugn innan hon presenterades som ny ledamot, hösten 2006.

Läs mer: Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund lämnar Svenska Akademien 

Kulturprofilen och Katarina Frostenson har under flera år kunnat disponera den lägenhet som Svenska Akademien äger i Paris. I utredningen beskrivs dock användningen som ”olovligt förfogande”, samt som ett utnyttjande över vad som varit rimligt. Bland annat ska Kulturprofilens namn ha klistrats på dörren för att ge sken av det är hans lägenhet. 

I en serie artiklar har DN granskat den ekonomiska hanteringen på Klubben. Nio tidigare medarbetare berättade då att verksamheten systematiskt betalat ut av svarta löner. Dessutom hävdades att ägarna angett felaktiga uppgifter till Kulturrådet rörande gager till medverkande artister.

Mot bakgrund av de uppgifter som framkommit om Klubben inledde Kulturrådet tidigare i våras också en granskning av sina utbetalningar till Klubben. Granskningen beräknas ta ytterligare två månader att slutföra, uppger Helene Oljons, pressansvarig. DN har också kunnat visa att Kulturrådet överfört pengar till ett konto tillhörande Klubbens förening som inte registrerats hos vare sig Skatteverket eller Bolagsverket.

Läs mer: Dagarna då Svenska Akademien sprack 

Advokatbyråns utredning styrker flera tidigare rapporterade uppgifter, bland annat att uppgifterna om Klubbens personalkostnader i flera fall inte redovisats korrekt. Dessutom slår utredningen fast att Klubbens ägare vid flera tillfällen kraftigt överdrivit antalet publika evenemang som skulle genomföras.

Det framkommer också i utredningen uppgifter om att ekonomin i Klubben varit betydligt bättre än vad bolagsmännen redovisat öppet. Flera tidigare medarbetare på Klubben har tidigare uppgett för DN att mannen ofta klagat på verksamhetens dåliga ekonomi, men enligt utredningen ska Kulturprofilen och Frostenson ha tagit ut en vinst på nära en halv miljon kronor mellan åren 2009 och 2016.

Sammantaget har uppgifterna om Klubbens ekonomi legat till grund för advokatbyråns rekommendation om att verksamheten bör polisanmälas. Sara Danius bekräftade i lördags uppgifterna för SvD, och uppgav att det finns uppgifter om att verksamheten bedrivits i strid med bland annat bokföringslag och skattelagstiftning.

Avhopparna till DN: Vi stöder Sara Danius helhjärtat 

Danius berättade också att Svenska Akademien beslutat att inte göra en polisanmälan, men sade att ”vem som helst – en ledamot eller en privatperson – har rätt att polisanmäla och i viss mån också skyldighet att göra det om man misstänker att brott har begåtts”. 

Senare under helgen polisanmäldes verksamheten av en privatperson. På måndagen togs ärendet över av Ekobrottsmyndigheten, bekräftar pressansvarig Katinka Wall för DN, som inte vill bekräfta huruvida någon person är misstänkt för brott. 

– Vi kan bekräfta att vi har tagit emot en anmälan. Övriga uppgifter är sekretessbelagda, säger Katinka Wall.

Läs mer: Sture Allén om Sara Danius ställning: Det kan jag inte svara på 

Björn Hurtig.
Björn Hurtig. Foto: Jessica Gow/TT

Kulturprofilens advokat, Björn Hurtig, tillbakavisar de nya anklagelser som framkommit mot mannen under de senaste dagarna. 

– Vi ser det bara som ytterligare ett led i den häxprocess som bedrivs mot min klient, säger Hurtig till DN.

Hur ser ni på den anmälan som inkommit till Ekobrottsmyndigheten?

– Jag har inte sett någon anmälan eller vad den handlar om, säger Hurtig och fortsätter:

– Han är upprörd över att man använder hans hustru som bollträ för att svinga mot honom, något han menar är tråkigt och bara ett led i den process som bedrivs mot honom.

Enligt utredningen ska Kulturprofilen ha avslöjat namnen på sju Nobelpristagare. Vad säger du om det?

– Nej, jag har inte sett den där utredningen. Jag har inte tagit del av den och absolut inte pratat med min klient om den.

Förutom att Peter Englund, Klas Östergren och Kjell Espmark nu har lämnat arbetet, har även Sara Stridsberg aviserat att hon ska överväga huruvida hon ska fortsätta inom Svenska Akademien. I ett uttalande till TT skrev hon: 

”Jag har sett, och ser fortfarande, Sara Danius som ett hopp om en akademi i ljus och öppenhet. På onsdag ska jag hålla ett litteraturpristal till Agneta Pleijel i Akademiens namn. Därefter kommer jag att ta den tid jag behöver för att fatta ett beslut om min fortsatta närvaro.”

DN har utan resultat sökt Katarina Frostenson och Kulturprofilen. Flera ledamöter har avböjt att svara på frågor och i stället hänvisat till debattartiklar i SvD. 

DN söker Sara Danius.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.