Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Svenska arkitekter är missnöjda med Sverige

Turning torso i Malmö.
Turning torso i Malmö. Foto: Ingvar Andersson

Bara två procent av svenska arkitekter tycker att Sverige är bäst i Europa på innovativ och framstående arkitektur. I stället lyfts Danmark fram som toppland, visar en ny undersökning utförd av PFM research på uppdrag av Cembrit.

Var femte svensk arkitekt sätter Danmark högst, följt av Nederländerna och Schweiz. Bland de svenska storstäderna ligger Malmö i topp. Nästan hälften av de intervjuade arkitekterna sätter staden främst när det gäller innovativ och framstående arkitektur.

Stockholm kommer på andra plats med en tredjedel av rösterna, medan Göteborg bara får 14 procent. Arkitekterna själva tycker att kulturbyggnader är det mest prestigefyllda man kan arbeta med (57 procent), därefter kommer höga hus och skyskrapor.

Däremot tycker ingen (0 procent) att köpcentrum, vårdbyggnader eller miljonprogram är prestigefyllda. Arkitekternas personliga favoritbyggnader att jobba med är dock bostäder.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.