Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Svenska bildbyrån Scanpix stämmer Google på miljoner

Nordens största bildbyrå Scanpix stämmer Google på fem miljoner kronor. It-jätten betalar inte en krona för användningen av bildbyråns bilder.

Bildbyrån Scanpix stämmer IT-företaget Google i Stockholms tingsrätt på drygt fem miljoner kronor för otillåtet nyttjande av Scanpix bilder. Perioden för det påstådda upphovsrättsintrånget är över tre år, 2008–2012.

– Vi tog kontakt med Google 2008 för att hitta en överenskommelse. Sedan dess har vi försökt föra en dialog. Men nu är det färdigt, vi har märkt att de inte vill ersätta oss. De ser inte användningen av våra bilder som ett intrång, säger Tim Utkutug, försäljningschef på Scanpix.

Bildbyrån är Skandinaviens största och anlitas i Sverige av alla de stora dagstidningarna. Dessutom har Scanpix försäljningsrätt i Sverige på en rad utländska bilder, bland annat från nyhetsbyråerna AP och AFP.

De bilder stämningsansökan gäller har dykt upp som så kallade tumnagelsbilder i Googles nyhetstjänst, något Scanpix menar är otillåten användning av bilder, ett nyttjande som söktjänstföretaget bör ha varit medvetet om.

– Det handlar om en daglig användning av våra bilder, inte bara om enstaka publiceringar.

Beloppet på fem miljoner kronor har Scanpix räknat fram efter kontroller på söktjänsten Google Nyheter.

– När vi märkte att vi inte skulle komma någon vart började vi göra kontroller och jämförde sedan med vad vi skulle ha tagit betalt enligt vår gängse prislista, säger Tim Utkutug.

Det har aldrig varit aktuellt för Scanpix att rättsligt gå samman med andra medieföretag, som också kan tänkas ha krav på jätten Google.

Å sin sida förnekar Google att man skulle åsidosätta upphovsrätten. Man agerar på ungefär samma sätt som med Google Books. Den som inte vill ha sin bok inskannad kan meddela Google så tas den inte med.

Nu heter det i ett skriftligt uttalande:

”Google respekterar upphovsrätten och ger rättighetsinnehavarna enkla verktyg för att kontrollera sitt innehåll på våra tjänster. Om någon inte vill att deras material ska inkluderas i Google Nyheter, kan de meddela oss.”

Google tycker att rättighetshavare ska se chansen att göra business i stället för att klaga.

”Vi ser Google Nyheter som en stark fördel för publicister samt rättighetsinnehavare och vi får betydligt fler förfrågningar om att bli inkluderade än exkluderade. Vi skickar publicister fler än 4 miljarder klick per månad – 1 miljard klick från Google News och ytterligare 3 miljarder från tjänster som webbsökning och iGoogle. Det innebär omkring 100 000 tillhandahållna affärsmöjligheter per minut”, står det i uttalandet.

Eftersom Google enligt stämningsansökan uppsåtligen eller av oaktsamhet utnyttjat Scanpix’ bilder kan ersättningskraven anses rättmätiga, menar bildbyråns advokater.

Nu väntar Scanpix på svar från Stockholms tingsrätt, den instans som ska ta upp målet till prövning.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.