Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Svenska Bondbrudar – epilog

Maud Adams och Britt Ekland tillsammans med Roger Moore.
Maud Adams och Britt Ekland tillsammans med Roger Moore. Foto: United Artists and Danjaq, LLC / AP
Sex svenskor har spelat Bondbrudar genom åren. För vissa blev det karriärens höjdpunkt, för andra blev rollen en språngbräda mot större utmaningar.

Britt Ekland spelade Mary Goodnight i filmen ”Mannen med den gyllene pistolen” från 1974. I början av karriären var hon mest känd för att ha varit gift med Rosa Panternskådespelaren Peter Sellers och för att ha medverkat i några italienska filmer som till exempel ”Caccia alla vople” från 1966. Men det är rollen som Mary Goodnight som har gjort henne berömd. Efter ”Mannen med den gyllene pistolen”har hon fortsatt att spela in mindre kända filmer och de senaste åren har hon deltagit i tv-produktioner som ”Stjärnorna på slottet” från 2007 och 2010 var hon med i den brittiska skandalsåpan” I’m a celebrity get me out of here”, där hon skickades ut i djungeln under några veckors tid.

Maud Adams är den enda av de svenska Bondbrudarna som har varit med i tre Bondfilmer. I ”Mannen med den gyllene pistolen” från 1974 spelade hon Andrea Anders, i ”Octopussy” från 1983 spelade hon karaktären Octopussy och när hon var på besök på inspelningen av ”Levande måltavla” från 1985 fick hon hoppa in som statist. Efter att ha varit Bondbrud spelade hon in flera filmer bland annat ”Gigolo i Hollywood” från 1987. Medan hennes två svenska kollegor från ”Octopussy” medverkade i den svenska såpan ”Vänner och fiender” valde Maud Adams att vara med i såpan ”Vita lögner” som visades under sent nittiotal. På senare år har Maud Adams visat att hon inte bara är en av Bonds många skönheter. Hon har varit vd för ett kosmetikaföretag och startat en egen klädlinje. Hon har också figurerat i både tv och radio; 2006 var hon en av deltagarna i ”Stjärnorna på slottet”, 1992 och 2007 var hon sommarvärd för P1 Sommar.

Katarina Wayborn, som blev Fröken Sverige 1970, spelade Magda i ”Octopussy” från 1983. Efter Bondfilmen blev hon tv-seriedrottning. Hon har gästspelat i serier som ”MacGyver”, ”Baywatch”, ”Vänner och fiender”, och ”That’s 70’s show”. Hon har även haft en roll i filmerna ”Little Ghost” från 1997 och ”Forbidden Warrior” från 2004.

Mary Stavin är troligen den minst kända av Bonds svenska flickvänner, även om hon faktiskt har varit med i två stycken Bondfilmer. I ”Octopussy” från 1983 hade hon en mindre roll och i ”Levande måltavla” från 1985 spelade hon Kimberly Jones. Efter Bondfilmerna har hon medverkat i filmen ”House” från 1986 och den italienska filmen ”Strike Commando 2” från 1988. Mary Stavin var domare i skönhetstävlingen Miss World 1980 och 2010, en tävling som hon själv vann 1977. Under 90-talet var hon med i tv-såpan ”Vänner och fiender” tillsammans med Kristina Wayborn.

Izabella Scorupco är född i Polen, men flyttade till Sverige som åttaåring. Hon spelade Natalya Simonova i ”Golden Eye” från 1995. Innan Bondfilmen hann hon släppa singeln ”Shame, shame” i början av nittiotalet. Efter rollen som Natalya har hon bland annat spelat i ”Dykaren” från 2000, ”Exorsisten: Begynnelsen” från 2004, ”Solstorm” från 2007 och hade senaste en roll i ”Änglavakt” från 2012. Izabella har även varit med i tv-serien ”Alias”. 2012 var hon en av två programledare för ”Top Model Sverige”.

Eva Green har en fransk mamma och en svensk pappa. Efter genombrottet i ”The Dreamers” från 2003, spelade hon Vesper Lynd i ”Casino Royale” från 2006. Efter Bondfilmen har hon medverkat bland annat i ”Guldkompassen” från 2007 och nu senast spelade hon mot Johnny Depp i Tim Burtonfilmen” Dark Shadows” som kom ut i år.

Källa: imdb

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.