Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Svenska flyktingbostaden ”Better shelter” får internationellt designpris

Foto: Better Shelter

Den svenska innovationen och nödbostaden ”Better shelter” tilldelades på torsdagen det prestigefyllda och internationella priset Beazley designs of the year.

Sedan nio år tillbaka ges priset Beazley design of the year till det bästa inom arkitektur och design. Projekt som främjar eller skapar förändring, fångar årets anda och möjliggör tillgänglighet kan nomineras till tävlingen. I år prisades det svenska projektet ”Better shelter” i arkitekturkategorin. ”Better shelter” är en värdig nödbostad för människor på flykt.

Andra nominerade till årets design i kategorin arkitektur är det prisbelönta Prada Foundation i Milano, designat av OMA, och The New Tate Modern – en tillbyggnad till nationalmuseet i London, designat av Herzog & de Meuron.

Alla de 70 nominerade projekten visas på Design museum i London fram till den 19 februari 2017.

– Vi är framför allt glada för att vårt hårda arbete – och flyktingfrågan i stort – uppmärksammas i och med att vi tar hem det stora priset i Beazley Designs of the Year. Dock är det givetvis med blandade känslor vi tar emot designpris, då vår produkt har vuxit fram utifrån de allvarliga humanitära behov som har följt i flyktingkrisens spår, säger Johan Karlsson, grundare av ”Better shelter” i ett pressmeddelande.

FN:s flyktingorgan UNHCR har köpt 10.000 ”Better shelter”-bostäder att användas i flyktingläger. Husen är 17,5 kvadratmeter och levereras på Ikea-vis i platta paket.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.