Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Svenska hatsajter bidrar till svart bild av Sverige

Som DN tidigare rapporterade (20/10) utmålas Sverige ofta som ett skräckexempel i utländska medier och sajter i asyl- och migrationsfrågan. Negativt fokus, vinklad information och ren desinformation förekommer.

Vid en genomsökning av utländska sajter som DN gjort visar det sig att den negativa bilden ofta har en grund i vad som skrivs på svenska plattformar, i alternativmedia eller av svenska opinionsbildare.

Kristoffer Holt, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Småland, har forskat på svenska alternativmedier.

– Vi har sett att flera utländska medier har kommit till Sverige och gjort reportage i samarbete med Avpixlat och vänt sig till dem i stället för till etablerade medier. De påverkar bilden av Sverige i utländska medier, men skriver också om hur utländska medier skriver om Sverige, så det går i båda riktningarna, säger han.

Vi har sett att flera utländska medier har kommit till Sverige och gjort reportage i samarbete med Avpixlat och vänt sig till dem i stället för till etablerade medier.

På den konservativa, amerikanska högersajten Breitbart, som enligt egna mätningar har 89 miljoner månatliga besökare, hänvisas det vid ett flertal tillfällen direkt till Avpixlat, i artiklar som ”‘Refugee child’ sexually assaults 10-year-old girl after liberal parents house him”.

Även artiklar av traditionella mediers opinionsbildare blir del av den nya berättelsen om Sverige. Ett exempel på hur den kedjan kan se ut: på ledarsidorna i Svenska Dagbladet skrivs en op ed-text av en polis om stenkastning mot poliser vid en insats (SvD 5/8 2015). Den texten inlemmas i en artikel av Ingrid Carlqvist (som driver islamfientliga sajten Distpatch International) på sajten Gatestone Institute, en New York-baserad konservativ tankesmedja grundad av John Bolton, kontroversiell tidigare FN-ambassadör för USA och medarbetare på Fox News. Sajten publicerar på 16 språk, bland andra spanska, franska, portugisiska, flamländska och svenska.

I Carlqvists text, som har rubriken ”Swedes’ homes may be confiscated to accommodate asylum seekers”, förekommer egna tillägg om ”no go”-zoner i Malmö. Därpå plockas artikeln upp på Breitbart (25/9 2015) och sprids vidare till amerikanska läsare.

– Svenska alternativmedier använder ofta material från svenska traditionella medier. När jag gjorde en kvantitativ innehållsanalys på 800 texter i svenska alternativmedier visade det sig att i över 60 procent av dem förekommer referenser till traditionella medier. De skriver om det och lägger sin egen hand på texten, där det klassiska exemplet är att man tycker att en misstänkt brottslings etnicitet utelämnats.

Även Daniel Poohl, chefredaktör på tidningen Expo, känner till förfarandet med reläsajter.

– Det är ett fenomen som existerar, och ju längre bort från ursprungskällan man kommer desto fler detaljer faller bort och desto större möjligheter har man att paketera det i ett strikt ideologiskt perspektiv, en större berättelse där texten blir ett kapitel i en och samma bok hela tiden: en nation som förfaller.

Ett annat exempel är hur en text av SvD:s ledarskribent Ivar Arpi används på Gatestone Institute i en längre artikel med rubriken ”Sverige på väg mot anarki”. Arpi menar att det är problematiskt, men att Sverige används i symboliskt syfte av båda sidor på den politiska skalan.

– Vänstern har använt Sverige som förebild för ett halvsocialistiskt paradis, till exempel Bernie Sanders, en bild av Sverige som var starkare förut. Men Sverige används även som exempel på hur man inte ska hantera migration; en del av dem tar de värsta exemplen och vill göra om Sverige till exempel på det sämsta med migration, säger han, och fortsätter:

– Folk lever i informationsbubblor och använder Sverige på olika sätt beroende på vilket syfte man har. Samtidigt tycker jag det finns en tendens att när vi ser Sverige användas på det sistnämnda sättet så drar en del slutsatsen att man inte bör rapportera om problem för då spelar vi de krafterna i händerna. Det är ett ödesdigert misstag, för det är just den attityden som har bidragit till många människors känsla av att man inte får reda på vad som faktiskt händer.

Tycker du att bilden av Sverige i utländsk press är rättvis?

– Jag tycker inte att vi har fått en rättvis bild av migration i Sverige under många år. Nu när internationella medier vaknar finns det ofta något skadeglatt i rapporteringen: ”Titta här hur det går för landet vi alla beundrade!” Som svensk behöver man knappast gå till utländsk media för att få den mest rättvisa bilden men ibland kan man få inblick i saker via internationella medier vad gäller sådant vi kanske vant oss vid. När ett filmteam blev attackerat i Sverige och någon utifrån reagerar på det så tänker man att vi kanske inte borde ha vant oss vid det.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.