Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Svenska institutet backar om kontroversiell blocklista på Twitter

En skärmdump på Svenska Institutets konto @sweden.
En skärmdump på Svenska Institutets konto @sweden.

Svenska institutet upphäver nu alla blockeringar från sitt konto @sweden. Detta efter att ha kritiserats för sitt tilltag, som hade syftet att stävja näthat och skapa en trygg situation för sina gästbloggare.

I måndags berättade Svenska institutet att de upprättat en lista på 14 000 användare som blockats av Twitterkontot @sweden. Kontot drivs av en ny svensk varje vecka i syfte att ge flera bilder av Sverige, och har uppmärksammats i flera internationella medier. Syftet med blockeringarna var att säkerställa en trygg miljö för sina gästtwittrare, som ofta drabbas av näthat.

Det faktum att en myndighet blockerar tusentals konton i ett svep ledde till en kritikstorm, och nu drar Svenska institutet tillbaka listan. De ber dessutom de blockerade om ursäkt i en artikel på sin hemsida si.se.

– Bedömningen var att listan skulle hjälpa oss mot det näthat vi har upplevt och därför beslöt vi att behålla den. Men vi har fått många frågor om hur en myndighet bör agera på nätet, och vi måste ta ett steg tillbaka, säger Jenny Ljung, chef för enheten för Sverigekommunikation på Svenska institutet.

Läs mer: Fredrik Strage: Jag ryckte in som veckans twittrare för att rädda nationens ära

Listan över blockerade namn har inte offentliggjorts, men har till största delen skapats av förra veckans officiella twittrare, Vian Tahir, som engagerar sig mot näthat. Svenska institutets lista över blockerade konton bygger till stor del på hennes privata blockeringslista, som nu har läckt ut. Och det har spekulerats i hur väl de överensstämmer.

– Gästtwittrarna får blockera i den mån de behöver för att hantera sin vecka, och på något sätt måste vi arbeta förebyggande. Men det är möjligt att vi borde ha granskat detta på ett noggrannare sätt och här måste vi få mer kött på benen innan vi går vidare. Twitter är snabbt och rörligt, och nu har det väckts en diskussion om hur vi som myndighet kan arbeta på mediet.

Samtidigt vill Jenny Ljung understryka att de kommer att fortsätta arbeta aktivt för att motverka näthat, som hon menar särskilt drabbar kvinnor, människor med utländsk härkomst, samt dem som skriver om hbtq-frågor.

På Vian Tahirs privata lista finns en blandad kompott: riksdagsledamöterna Jan Ericson (m) och Johan Hedin (c), Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad, Israels ambassadör Isaac Bachman, Henrik Johansson från Inte Rasist Men, Jimmie Åkesson, Jonas Gardell och musikartisten Martin Svensson. Men enligt Jenny Ljung har Vian Tahir själv tagit bort cirka 800 namn under migreringen till @sweden, och det är ännu inte känt exakt vilka detta är.

Har ni tagit hjälp av juridisk expertis för att avgöra om en myndighet har rätt att på förhand avgöra vilka som får kommunicera med er?

– Nej, det har inte gjorts i det här fallet, i varje fall inte på ett bra sätt.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.