Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Svenska "klingoner" gifta

Svenska Sonnie Gustavsson och Josefin Sockertopp har gift sig på klingon-vis på ett Star Trek-konvent i London. Paret var utklätt till individer ur "folkslaget" som förekommer i filmerna och tv-serierna, komplett med pannor fixade med hjälp av proteser.
 

– Vi tyckte att det var väldigt romantiskt med hjärtan som slår och en kamp för varandra. Vi gillade det verkligen, det är därför vi vill göra det här, säger Josefin till nyhetsbyrån Reuters.

Zrajm, som grundaren av Klingonska akademin i Sverige kallar sig, tycker att det är coolt att ett svenskt par gift sig på klingon-vis.

– Det vore kul att se någon video på ritualen och se hur bra deras klingonska är, säger han.

Klingonska akademin är ett löst sammansatt nätverk av svenskar som gillar klingon-språket. De har bland annat haft en studiecirkel och ett projekt för att översätta en klingonsk ordbok till svenska.

Inspirationen kommer från ett avsnitt i serien "Deep Space Nine", där klingonen Worf gifter sig med Jadzia Dax.

Ceremonin på konventet Destination Star Trek London, som äger rum i mässanläggningen Excel i helgen, tog tre månader att förbereda. Reuters rapporterar att den innehöll fraser på klingon-språket, tre slag på en gong-gong samt en tron av djurhudar och -ben.

Den formella vigseln ägde däremot rum i torsdags i Sverige.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.