Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Svenska Pen stöttar hotade bibliotekarier

Foto: Beatrice Lundborg

Svenska Pen går ut med sitt stöd till bibliotekarierna i Nacka som utsattes för hat och dödshot efter att den högerextrema tidningen Nya Tider inte köptes in.

DN har rapporterat om hur biblioteken i Nacka utsatts för påtryckningar att ta in den högerextrema tidningen Nya Tider. Biblioteken har nekat tidningen, dels eftersom man anser att tidningen inte uppfyller kommunens värdegrund, dels eftersom man arbetar med ett representativt urval och inte har plats för samtliga titlar.

Hat och hot har riktats mot både biblioteken och enskilda anställda efter att beslutet blev offentligt. En bibliotekarie utsattes över telefon för ett dödshot. Händelsen polisanmäldes men en utredning inleddes aldrig eftersom personen som ringt in hotet inte ansetts möjlig att spåra, enligt polisen i Stockholm.

Organisationen Svenska Pen uttalar nu sitt stöd för de bibliotekarier som utsätts för hot och hat efter beslut om tidningar eller böcker som inte köps in. I ett pressmeddelande stöttar Svenska Pen särskilt de bibliotekarier som anser att den högerextrema tidningen Nya Tider inte hör hemma på folkbiblioteken.

"Det är ett yrkesmässigt ställningstagande som är öppet för diskussion. För detta ska man inte hotas till livet", skriver yttrandefrihetsorganisationen i pressmeddelandet där man också uppmanar svenskt rättsväsende att ta hatbrotten på större allvar.

Svenska Pen planerar att lägga större kraft på att belysa och motverka de organiserade hatspråkskampanjerna under året eftersom man anser att de "i nuläget är ett av de största hoten mot yttrandefriheten i Sverige".

DN har tidigare också rapporterat hur biblioteket i Ekerö fått motta hat och hot efter man inledningsvis fattade ett beslut att inte köpa in nationalekonomen Tino Sanandajis bok "Massutmaning".

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.