Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-14 16:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svenska-prasten-hjalpte-judar-att-gomma-sig-undan-nazisterna/

KULTUR

Svenska prästen hjälpte judar att gömma sig undan nazisterna

Bild 1 av 6 Erik och Märtha Perwe med tre av sina barn.
Foto: Privat
Bild 2 av 6 Den svenska kyrkoherden Erik Perwe, församlingssyster Vide Ohmann och Märtha Perwe (th) i arbete på pastorsexpeditionen i Berlin år 1943.
Foto: Privat
Bild 3 av 6 Svenska Victoriaförsamlingens lokaler i Berlin.
Foto: Privat
Bild 4 av 6 Historikern Johan Perwe har skrivit en bok om sin morfar, kyrkoherden Erik Perwe, som hjälpte judar undan Gestapo.
Foto: Lina Lund
Bild 5 av 6 En utställning i Berlin berättar om svenskarna som hjälpte judar att gömma sig från Gestapo. Johan Perwe betraktar fotografiet av sin mormor och morfar.
Foto: Lina Lund
Bild 6 av 6 Johan Perwe på innergården till Bendlerblock, där mordkuppen mot Adolf Hitler planerads. I dag är det museum till minne av den tyska motståndsrörelsen.
Foto: Lina Lund

Berlin. Medan bomberna föll över Berlin hjälpte Johan Perwes morfar judar att gömma sig undan nazisterna. I en ny bok berättar han om sin morfars öde och det svenska hjälpnätverket i Adolf Hitlers Tyskland, som även visas som utställning i Berlin.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in