Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 23:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svenska-prasten-hjalpte-judar-att-gomma-sig-undan-nazisterna/

Kultur

Svenska prästen hjälpte judar att gömma sig undan nazisterna

Erik och Märtha Perwe med tre av sina barn.
Bild 1 av 6 Erik och Märtha Perwe med tre av sina barn.
Foto: Privat
Den svenska kyrkoherden Erik Perwe, församlingssyster Vide Ohmann och Märtha Perwe (th) i arbete på pastorsexpeditionen i Berlin år 1943.
Bild 2 av 6 Den svenska kyrkoherden Erik Perwe, församlingssyster Vide Ohmann och Märtha Perwe (th) i arbete på pastorsexpeditionen i Berlin år 1943.
Foto: Privat
Bild 3 av 6 Svenska Victoriaförsamlingens lokaler i Berlin.
Foto: Privat
Bild 4 av 6 Historikern Johan Perwe har skrivit en bok om sin morfar, kyrkoherden Erik Perwe, som hjälpte judar undan Gestapo.
Foto: Lina Lund
Bild 5 av 6 En utställning i Berlin berättar om svenskarna som hjälpte judar att gömma sig från Gestapo. Johan Perwe betraktar fotografiet av sin mormor och morfar.
Foto: Lina Lund
Johan Perwe på innergården till Bendlerblock, där mordkuppen mot Adolf Hitler planerads. I dag är det museum till minne av den tyska motståndsrörelsen.
Bild 6 av 6 Johan Perwe på innergården till Bendlerblock, där mordkuppen mot Adolf Hitler planerads. I dag är det museum till minne av den tyska motståndsrörelsen.
Foto: Lina Lund

Berlin. Medan bomberna föll över Berlin hjälpte Johan Perwes morfar judar att gömma sig undan nazisterna. I en ny bok berättar han om sin morfars öde och det svenska hjälpnätverket i Adolf Hitlers Tyskland, som även visas som utställning i Berlin. 

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in