Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Svenskar älskar sina museer så in i Norden

Nordiska museet
Nordiska museet Other: Lennart Isaksson

Inga andra nordbor går lika mycket på museer som svenskar. Stockholm är den nordiska stad som har både flest museer och flest museibesökare.

En ny rapport från Nordiska ministerrådet visar att Stockholm och Köpenhamn har flest museer och museibesökare bland alla nordiska städer. Men de stockholmska museerna har hela tre gånger fler besökare än de köpenhamnska.

När det gäller biografer per invånare är det i stället Island med sina 15 biografer som ligger i toppen – 0,45 per 10.000 invånare. Sverige hamnar på andra plats med 0,42 biografer per 10 000 invånare. Dock visar statistiken att många svenska biografstolar gapar tomma: Med sina 1,8 biografbesök per invånare och år är svenskarna näst sämst i Norden på att besöka sina biografer, som uppgår till 418 stycken. Islänningarna går i genomsnitt på bio 4,2 gånger per år.

Finländarna, som är sämst i Norden på att gå på bio, tycks i stället vara mer förtjusta i litteratur. Helsingfors har 6,3 miljoner biblioteksbesök på 37 bibliotek, att jämföra med Stockholms 6 miljoner besök på 45 bibliotek. Oslo är den huvudstad som placerar sig i biblioteksbotten, med 2,5 miljoner biblioteksbesök på 20 bibliotek.

Sverige återinförde fri museientré på de statliga museerna 2016, vilket ledde till en stor besöksökning. I Danmark har vuxna fri entré till de permanenta samlingarna på Davids Samling, Tøjhusmuseet, Orlogsmuseet, Frilandsmuseet och Tele Museet, som alla ligger i Köpenhamn. Andra statligt erkända museer har vissa gratisdagar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.