Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Svenske kardinalen jämför pedofilbrotten med Metoo

ROM. Det finns likheter mellan #metoorörelsen och pedofilbrotten inom den katolska kyrkan. Det menar kardinal Anders Arborelius som nu är på sitt första återbesök i Rom, efter att ha blivit kardinal i juni. På onsdagskvällen tog han sin titelkyrka i besittning och träffade en aktiv församling med många volontärer som hjälper hemlösa.

– Oj den är enormt stor, säger kardinal Arborelius, när han för första gången kliver in i den jättelika kyrkan Santa Maria degli Angeli e Martiri. Det vill säga änglarna och martyernas Mariakyrka.

Grunden är kejsar Diocletianius Termer, ett badhus som öppnade år 306. År 1562 byggde Michelangelo om denna jättelika sal till en kyrka.

Det är påven som tilldelar nyutnämna kardinaler en församlingskyrka som de förblir ansvariga för. Som den enkle karmelitmunk Arborelius är hade han kanske önskat sig en mindre och anspråkslösare kyrka. Men det säger han inte.

– Jag har nu fått veta att en irakisk präst, Ragheed Aziz Ganni, som jobbat i Sverige och som mördades i Mosul 2007 prästvigdes i denna kyrka. Genom den här kyrkan har vi en kontaktlinje till de moderna martyrerna, säger Arborelius.

Det är många församlingsbor som har kommit till kyrkan för att träffa den nye kardinalen. Arborelius är först iförd en scharlakansröd kardinalsdräkt med lika röd mössa. När mässan börjar byter han om till praktfull lila mässhake, försedd med guldbrokad.

– Det känns bra att han har kommit hit. Kyrkan måste vara universell, så efter alla italienare och romare som vi har haft känns det bra med en svensk, säger Alfonsina Giudice, 82, till DN.

   Läs mer: En ödmjuk kardinal som bara gläntar på klosterdörren”

Denna kyrka är viktig i Rom och den används även för stora statsbegravningar.

De första fem månaderna för Anders Arborelius, som är Sveriges förste kardinal, har varit intensiva och har kantats av stor uppmärksamhet i samtliga medier.

– Vi i den katolska församlingen är själva förvånade. Det beror kanske på att vi svenskar är nationalistiska. Vi tycker det är roligt när någon vinner en Oscar, får Nobelpriset eller blir kardinal. Fast folk vet ofta inte ens vad det innebär att vara kardinal.

   Läs mer: Den svenske kardinalen som brottas med Gud

Han har inte flyttat till Rom, utan är kvar i Stockholm, där han fortfarande är biskop.

I sitt sommarprogam tackade Arborelius alla journalister som uppmärksammat och granskat de många pedofilskandaler som har kommit fram inom den katolska kyrkan.

– Det är en profetisk uppgift att peka på det som är fel, oavsett om det gäller kyrkan eller samhället. Vi får tro att Gud använder olika instrument. På Medeltiden fanns den heliga Birgitta som pekade på missförhållanden och hotade med helvetet. Hon var skoningslös.

   Se webb-tv: Anders Arborelius vill minska klyftorna i samhället som kardinal

Men pedofilövergreppen fortsätter inom den katolska kyrkan. Huvudproblemet är att kyrkans kardinaler och biskopar inte har en juridisk anmälningsplikt för dessa brott, utan endast moralisk. Många övergrepp anmäls inte.

– Kyrkan har ett stort problem när man inte inser att man måste göra en polisanmälan. Samtidigt vet vi att många av de här ärendena avskrivs nästan automatiskt i Sverige.

Påve Franciskus har talat om nolltolerans för dessa brott. Är påven verkligen trovärdig i denna fråga?

– Nej, kanske inte. Påven vill naturligtvis nå detta mål, men har sedan inte möjlighet att kontrollera att det verkligen sker.

Men skandalerna har ju nått högsta nivå. I Australien står kardinal George Pell, påvens ekonomiminister åtalad.

– Givetvis måste vi invänta en definitiv dom. Men att det sker på denna nivå är skakande och måste bli till en samvetsprövning för hela kyrkan.

   Läs mer: Pedofilskandalen slår mot påvens trovärdighet

Arborelius drar en parallell till #metoorörelsen och det enorma genomslag den har fått särskilt i Sverige.

– Sverige har skakats om av detta. Något som fått genklang i många andra länder. Varför? Finns det mer av dessa missförhållanden just i Sverige? Eller beror det på att vi trodde att vi hade respekt och jämställdhet för kvinnor och att det nu har visat sig att den faktiskt inte fanns?

– Detta måste bli ett slags självprövning och genomlysning, eftersom vi nu inom en rad olika sektorer upptäcker att det sker fruktansvärda övergrepp mot kvinnor.

Pedofilskandalerna har nått Vatikanens högsta kardinaler, medan #metoo har nått ända upp till Svenska Akademin. Det finns en tydlig parallellism mellan dessa två situationer, menar kardinal Arborelius.

Han har ännu inte träffat påven för en enskild audiens. Kardinalerna är många och Arborelius fick inget samtal ens före påvens Sverigebesök i fjol.

Vad vill du säga till honom?

– Framför allt vill jag tacka honom för att han har fört in en frisk fläkt från Latinamerika i kyrkan. Påven får oss att komma ihåg att vi inte bara är européer utan att vi bör lyssna till världskyrkan. Vi behöver få en folklig fromhet och inte bara koncentrera oss på den bildade medelklassen som det oftast blir i Europa.

 

Född i Schweiz, bodde i Lund, konverterade 20 år gammal

Anders Arborelius föddes i Schweiz den 24 september 1949. Hans föräldrar var svenskar och han växte upp i Lund.

I 20-årsåldern konverterade han till katolicismen, vilket skedde genom upptagning i Elisabethsystrarnas kapell i Malmö.

1977 avlade Anders Arborelius sina eviga löften i Karmelitorden, en tiggarorden (medikantorden), och 1979 prästvigdes han.

1998 utnämndes Arborelius till romersk-katolsk biskop för Stockholms katolska stift.

Anders Arborelius räds inte debatter, då han får tillfälle att företräda kristna värderingar. I en uppmärksammad artikel, publicerad 2003, bemötte han uttalanden som KG Hammar, Svenska kyrkans dåvarande ärkebiskop, gjort om bland annat Bibeln och Jesu jungfrufödelse. Het debatt i svenska medier följde.

På Arborelius initiativ grundades 1999 Respekt – Katolsk rörelse för livet, en katolsk rörelse till värn för livets okränkbarhet, med andra ord ett forum för abortmotstånd.

Anders Arborelius har visat ett stort engagemang i flykting- och invandringsfrågor.

Den 21 maj 2017 utnämndes Arborelius till kardinal, vilket han säger sig inte ha anat skulle ske. Han är den första svenska kardinalen någonsin. Hans valspråk lyder ”In laudem gloriae” (Gud till pris och ära).

Anders Arborelius var värd för Sveriges Radios ”Sommar i P1” den 16 juli 2017. Han talade då bland annat om celibatet som ”den största gåva man kan ge Gud”.

Källa: DN, Sveriges Radio, Respekt

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.