Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Svenskt hbtq-flyktingdrama kan vinna pris på Berlins filmfestival

Berlin. Som enda svenska kortfilm tävlar Victor Lindgrens ”Kometen” i kortfilmskategorin på Berlins filmfestival. I filmen får tittaren följa en hbtq-flykting från Somalia till hans nya tillvaro i Sverige.

Huvudrollen spelas av Abdi Aziis som även bidragit till manus. Aziis kom till Sverige som flykting och bor sedan 2012 i Umeå.

– Vi träffades under en utekväll. Vi dansade tillsammans. Och så började han berätta sin historia, säger regissören Victor Lindgren som är i Berlin för filmfestivalen.

– Jag hade idén till filmen före det att jag träffade Abdi. När han fick läsa manuset sa han att ”det här är ju typ mitt liv”. Sen skrev vi om historien tillsammans. Den medskapande grejen var häftig.

Scenerna från ett kallt och mörkt Norrland blandas med tagningar från Medelhavets hotande vågor. Som så många andra flyktingar tog Aziis den farliga vägen över Medelhavet. Väl framme i Sverige får filmens huvudperson ett kyligt, närmast omänskligt mottagande.

– Många flyktingar tror att de ska komma till ett land med mjukare tyglar, där folk möter en med blicken och frågar hur de mår. Men så göms de undan i hus med många människor som har liknande trauman som en själv. Den modellen är helt bananas, säger Victor Lindgren.

Filmen är politisk och innehåller skarp kritik mot hur det svenska flyktingmottagandet fungerar.

Men det finns ju de som anser att Sverige har gjort mer än de flesta för att hjälpa människor i nöd?

– Regeringen har varit humana i sitt tänkande, men de har inte tagit hand om dem som kommit hit. Invandrarna målas ut som ett jätteproblem.

– Processen att få uppehållstillstånd och få hit sin familj är så lång att man är helt nedbruten innan det är klart. Abdi har varit i Sverige i fyra år och vet fortfarande inte om han blir hemskickad i morgon.

Varför ville du beskriva ett flyktingtema?

– Flyktingfrågan har länge varit aktuell för mig och det har varit naturligt för mig att beskriva den maktlöshet man känner inför situationen. När jag har varit runt på asylboenden så har jag insett vilken satans dålig organisation det är.

För Victor Lindgren har det varit särskilt viktigt att belysa att hbtq-flyktingar ofta är extra utsatta i asylprocessen.

– Du kommer hit efter att ha tvingats dölja din sexualitet för att överleva, och nu måste du plötsligt bevisa att du är homosexuell eller normavvikande. Ofta får du dela boende med en landsman som kanske inte alls har samma öppenhet mot homosexuella.

Vad vill du uppnå med filmen?

– Att man börjar prata om det och att tittarna får en personlig relation med Abdis öde.

”Kometen” är en tolkning av Melker Garays novell med samma namn, om en komet som är på väg mot jorden med full kraft.

På lördag koras vinnaren i Berlinales kortfilmskategori, där ”Kometen” deltar. Filmen har även chans att vinna queerfilmpriset Teddy award.

Victor Lindgren har tidigare uppmärksammats för sin kortfilm ”Ta av mig” som 2013 vann Teddy award.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.