Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Svenskt litteraturpris till ”Lincoln i bardo”

George Saunders
George Saunders Foto: Chloe Aftel

En ”lekfull och mästerlig skildring av dödens utanförskap” får Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2018. Priset går till den amerikanske författaren George Saunders roman "Lincoln i bardo", i översättning av Niclas Nilsson.

Boken utspelas mitt under det amerikanska inbördeskriget. Samtidigt ligger president Abraham Lincolns elvaårige son Willie svårt sjuk i sin säng i Vita huset. Hans död gör fadern utom sig av sorg – gång på gång återvänder presidenten till den krypta där sonens kropp förvaras för att hålla sitt barn i famnen.

Läs DN:s recension av ”Lincoln i bardo” 

Men Saunders interfolierar också den verklighetsbaserade historien med en kör av andar, fångade i det gränsland mellan liv och död som i buddismen kallas för bardo. De är grälsjuka, förorättade, komiska och skrämmande.

”'Lincoln i bardo’ är en enastående och i ordets bästa bemärkelse utmanande bok, som skänker mening åt både litteraturen och en översättares liv", säger översättaren Niclas Nilsson i ett pressmeddelande.

Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris delas mellan författare och översättare. Prissumman är 150 000 kronor.

George Saunders, som är född 1958, har tidigare tilldelats Man Bookerpriset för sin bok.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.