Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sverige hyllar Lill-Babs i dag: ”Hon gjorde ett avtryck på alla”

01:24. Kön var lång till Storkyrkan i Stockholm. Här brukar kungligheter vigas eller krönas men under söndagen fick folkkära artisten Barbro "Lill-Babs" Svensson hedras storslaget. - Hon får vila i frid, säger exmaken Lasse Berghagen.

Det är många som vill ta farväl av Barbro ”Lill-Babs” Svensson. När en öppen minnesgudstjänst hölls under söndagen fylldes Storkyrkan av människor, inte bara familj och vänner utan även vanliga svenskar, som känt sig personligt berörda av Barbro.

Som vännen och artisten Petter uttryckte det i sitt tal: ”Vi hade en speciell kemi, men det roliga är att alla hade samma kemi med dig”.

Begravningen för Barbro Svensson hålls under måndagen i Järvsö kyrka i Hälsingland, men på initiativ av hennes döttrar Kristin Kaspersen, Malin Berghagen och Monica Svensson hölls det under söndagen en öppen minnesgudstjänst i Storkyrkan i Stockholm.

– Jag kan inte gå på begravningen så jag ville komma hit i dag. Jag har känt Barbro väldigt länge och tyckte väldigt mycket om henne, säger Niklas Strömstedt.

Han och hustrun Jenny Strömstedt var några av de 340 personer som fått särskilda inbjudningar till minnesceremonin, men de resterande dryga 700 platserna i kyrkan var vigda åt allmänheten.

– Jag tycker det är helt i Barbros anda. Man ska ta lärdom av hennes prestigelöshet, och närhet och värme till publiken, säger Jenny Strömstedt.

Jenny Strömstedt och Niklas Strömstedt innan gudstjänsten.
Jenny Strömstedt och Niklas Strömstedt innan gudstjänsten. Foto: Fredrik Tano

Kön ringlade lång innan portarna till Storkyrkan öppnades vid tvåtiden på eftermiddagen. En av de som var på plats tidigt var var Elisabeth Henriksson, som ville delta vid minnesceremonin för att hedra en person hon sett upp till ända sedan barndomen.

– Jag har alltid tyckt om henne och sett vartenda tv-program hon varit med i. Hon var verkligen en person som jag själv ville vara.

Elisabeth Henriksson var på plats tidigt för att få plats i Storkyrkan, som kan ta in 1100 personer.
Elisabeth Henriksson var på plats tidigt för att få plats i Storkyrkan, som kan ta in 1100 personer. Foto: Fredrik Tano

Det är främst Lill-Babs personlighet som Elisabeth har uppskattat, och som hon tror är anledningen till att hon blev så folkkär.

– Hon var så mysig hela sitt liv, på ett sätt som gick rakt in i hjärtat.

Ceremonin, som även filmades av TV4, innehöll bland annat sångframträdanden från Barbros döttrar, Peter Jöback, Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Sarah Dawn Finer, som inte kunde hålla tillbaka tårarna innan sitt framträdande.

Kristin Kaspersen, Malin Berghagen och Monica Svensson – Barbro ”Lill-Babs” Svenssons döttrar – talar under minnesgudstjänsten i Storkyrkan på söndagseftermiddagen.
Kristin Kaspersen, Malin Berghagen och Monica Svensson – Barbro ”Lill-Babs” Svenssons döttrar – talar under minnesgudstjänsten i Storkyrkan på söndagseftermiddagen. Foto: Fredrik Sandberg /TT

 

Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist sjunger.
Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist sjunger. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Men gudstjänsten innehöll även flera skratt, efter anekdoter om Barbro från hennes vänner. Det gick även ett skratt genom publiken när Petter under sitt tal påpekade att den fågel som flög runt inne i kyrkan mycket väl skulle kunna vara Barbro.

Även Karin Falck och prästen Olle Carlsson höll tal, musiklegenden Quincy Jones hade skickat med en hälsning och ex-maken Lasse Berghagen läste upp en egenskriven dikt.

– Hon var positiv, öppen, varm, generös. En kanontjej. Hon var en jättebra morsa som verkligen brydde sig. Hon gav mig en bedövande vacker dotter, och vi har haft jättekul på scen också. Men hon var 80 år och dog i språnget, vad mer kan man begära? Hon somnade gott och i frid, sade han till TT innan gudstjänsten.

Minnesgudstjänsten avslutades sedan i dur när Alcazar och Jessica Andersson tillsammans med en kör sjöng Janet Jacksons ”Together again”, medan publiken klappade med.

– Jag var nervös på ett sätt jag inte varit på väldigt länge innan ett framträdande. Allt var väldigt speciellt och starkt, och jag är så otroligt glad och hedrad över att jag fick vara med, säger Jessica Andersson efteråt.

Hon var en av många på plats som jobbat med Barbro under hennes långa karriär, eller lärt känna henne i andra sammanhang. Bland gästerna fanns exempelvis även Björn Skifs, Bert Karlsson, Tomas Ledin, Gustav Fridolin, Peg Parnevik och Jonas Gardell.

Besökaren Gunilla Ericsson kände inte Barbro personligen, men säger att hon alltid upplevt henne som en kompis som alltid funnits där.

– Sverige har blivit fattigare nu när Barbro inte längre är med oss. Jag blev djupt rörd av ceremonin och man kände en väldig gemenskap i kyrkan, säger hon.

Att öppna upp minnesgudstjänsten för allmänheten var ett fantastiskt initiativ av döttrarna, menar Jessica Andersson.

– Det är så många som vill ta farväl av Barbro, hon gjorde ett avtryck på varje människa.

 

Minnesgudstjänsten i Stockholm, som direktsändes i TV4 play och sändes i efterhand på TV4 klockan 18.30 på söndagen.
Minnesgudstjänsten i Stockholm, som direktsändes i TV4 play och sändes i efterhand på TV4 klockan 18.30 på söndagen. Foto: Fredrik Tano

 

Fakta.Barbro ”Lill-Babs” Svensson

Född: 9 mars 1938 i Järvsö, Hälsingland.

Familj: Tre döttrar – Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen.

Karriär: Fick sitt stora genombrott med låten ”Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?” 1959, fem år efter att hon debuterat som sångerska i Simon Brehms orkester. Känd för låtar som ”En tuff brud i lyxförpackning” (1961) och ”Manolito” (1968).

Var programledare för en rad tv-program, som ”Vem tar vem” (SVT, 1990 och Kanal 5, 1993). Tillsammans med Mark Levengood ledde hon en av deltävlingarna i Melodifestivalen 2003 och sedan 2017 har hon synts i ”Bonusfamiljen” i SVT. Medverkade i ”Stjärnorna på slottet” (SVT 1, 2013) och ”Så mycket bättre” (TV4, 2010).

1996 gav hon ut självbiografin ”Lill-Babs – hon är jag”, skriven tillsammans med Anna Wahlgren.

Utmärkelser: Tog emot hans majestät Konungens medalj 2004, 2009 tilldelades hon Git Gay-stipendiet och 2017 blev hon invald i Swedish Music Hall of Fame.

 

Den 3 april 2018 avled Barbro Svensson i sviterna av cancer, 80 år gammal.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.