Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 00:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sverige-tar-skogen-till-varldsutstallningen-i-dubai/

Kultur

Sverige tar skogen till världsutställningen i Dubai

En illustration av hur den svenska paviljongen ska se ut.
Bild 1 av 2 En illustration av hur den svenska paviljongen ska se ut. Foto: Alessandro Ripellino Arkitekter/Studio Adrien Gardère/Luigi Pardo Architetti
Bild 2 av 2 Foto: Alessandro Ripellino Arkitekter/Studio Adrien Gardère/Luigi Pardo Architetti

Sverige åker till världsutställningen i Dubai. Nu är det klart att Sveriges paviljong tar stor inspiration från landets skogar. Regeringen satsar tillsammans med näringslivet 165 miljoner kronor på utställningen som går av stapeln 2020. 

Rätta artikel

Den 20 oktober 2020 öppnar den sex månader långa världsutställningen i Dubai. Tillsammans med Sveriges Arkitekter har kommittén för Sveriges deltagande i världsutställningen Expo 2020 i Dubai – på uppdrag av regeringen – anordnat en tävling för hur paviljongen ska se ut. Det vinnande bidraget heter “The forest” och är skapad av Alessandro Ripellino arkitekter i samarbete med Studio Adrien Gardère och Luigi Pardo Architetti. 

De har inspirerats av den svenska skogen. 

– Skogen är en arketypisk miljö. Den är väldigt svensk och alla har en tydlig bild av den. Det fina med skogen är att den är tillgänglig och fri för alla, den har också en typ av meditativ avkoppling som vi verkligen behöver i dag, sammanfattar Alessandro Ripellino. 

Temat för hela världsutställningen är ”Connecting minds – creating the future”. Utställningen kommer att ha tre områden; möjligheter, mobilitet och hållbarhet. Sveriges paviljong kommer att stå i området hållbarhet. Temat för paviljongen är ”co-creation for innovation”.

– Det fundamentala för oss har varit att det finns många individer i skogen: varelser och organismer samverkar och samarbetar för att förnya den. För att producera nytt liv. Det här arbetet är baserat på hållbarhet och vi kommer därför bara att arbeta med trä och naturliga material för att fånga temat, fortsätter han. 

Eric Vänerlöv, avtalsansvarig i kommittén för Sveriges deltagande i världsutställningen Expo 2020 i Dubai, berättar att Sverige inte har deltagit i världsutställningarna sedan 2010 då den hölls i Shanghai. 

– Sverige medverkar bara när det finns intresse från näringslivet att vara med. Staten gör tillsammans med näringslivet en gemensam satsning. Så det är inte staten allena, understryker han. 

Vad är er budget?

– 165 miljoner kronor. Det omfattar hela satsningen: paviljongen, utställningen och de anställda. Vi gör en jämn fördelning av kostnaderna med näringslivet. Så det blir 82,5 miljoner kronor från staten och lika mycket från näringslivet. Det här är en av de större svenska exportsatsningarna, enligt regeringen. 

Vad ger satsningen det svenska folket?

– Delvis det internationella: att länder i en värld, som faktiskt går alltmer mot nationalism, vänder sig till varandra och ser hur länder kan mötas i stället – vad man kan erbjuda varandra, säger han.

– Det är samskapande som är vägen framåt. Sen är det en viktig del inom svensk export. 

Utställningen invigs den 20 oktober 2020 och är öppen till den 10 april 2021.