Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 16:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sverker-lenas-bjorn-natthiko-lindeblads-sommarprat-ar-ett-naket-memento-mori/

Kultur

Sverker Lenas: Björn Natthiko Lindeblads sommarprat är ett naket memento mori

Björn Natthiko Lindeblad.
Björn Natthiko Lindeblad. Foto: Elisabeth Lindeblad

Den före detta buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblad sommarpratar om det enda som var och en av oss med säkerhet kan säga om framtiden: att vi en gång ska dö. DN:s Sverker Lenas har lyssnat.

Som 26-årig påläggskalv från Handels hoppade Björn Lindeblad av en spikrak chefskarriär, gav bort allt han ägde och gick i kloster i Thailand. I 17 år levde han som buddhistmunken Natthiko.

I ett Sommarprogram från 2012, då Björn Natthiko Lindeblad valdes till Lyssnarnas Sommarvärd, har han berättat om sin resa. Det är en makalös livshistoria. När jag hörde den märkte jag att jag letade efter någon form av djupare mening. Uppstigning och meditation klockan halv fyra på morgonen. Allmosor till lunch. Utblottad och arbetslös vid återkomsten till Sverige. Nog måste detta öde ha ett högre syfte än att Natthiko skulle bli inspirationsföreläsare?

Jo kanske, visar det sig nu. När han i år återkommer som sommarpratare är det för att berätta om sin sannolikt nära förestående död. 2018 fick han diagnosen ALS, även kallad djävulens sjukdom, som innebär att alla muskler i kroppen förtvinar tills man inte längre kan andas. På ett år har han förlorat 20 kilo muskelmassa.

Björn Natthiko Lindeblad berättar hudlöst om det enda som var och en av oss med säkerhet kan säga om framtiden: att vi en gång ska dö. Det märks att han öser ur sina erfarenheter på buddhistiskt kloster, där livets ovisshet och köttets förgängelse verkar ha varit ständigt närvarande i tankevärlden. Han ser döden som ett sätt att ”checka ut från kroppen” eller att ”hänga av sig köttkostymen”. I sin vigselring lät han inpränta: ”This too, shall pass.” 

Varför, undrar han, handlar vår kulturs berättelse om döden mest om kamp, motstånd och förnekelse? För Björn Natthiko Lindeblad framstår vägen mot det sista andetaget som en övning i tacksamhet och acceptans. Hans sommarprogram ger ett annorlunda perspektiv på ett dilemma som visserligen är tidlöst, men också ovanligt närvarande just i år.

Det är ett naket memento mori i en blomstertid full av andnöd och cytokinstormar.


Läs mer

Här är årets alla sommarpratare 

Kommentar till Greta Thunbergs inledande Sommaprogram

Ämnen i artikeln

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt