Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 10:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sverrir-gudnason-far-huvudrollen-i-serie-om-haijbyaffaren/

Kultur

Sverrir Gudnason får huvudrollen i serie om Haijbyaffären

Sverrir Gudnason ska spela Kurt Haijby i SVT:s nya miniserie.
Sverrir Gudnason ska spela Kurt Haijby i SVT:s nya miniserie. Foto: Beatrice Lundborg

SVT gör en miniserie i fyra avsnitt om den så kallade Haijbyaffären. Dramaserien berättar historien om relationen mellan källarmästaren Kurt Haijby – som spelas av Sverrir Gudnason – och kung Gustaf V.

I juni börjar inspelningarna av en ny dramaserie i fyra avsnitt som skildrar den så kallade Haijbyaffären. Manusförfattare är Bengt Braskered, regissör Lisa James Larsson, och i huvudrollerna syns Sverrir Gudnason som Kurt Haijby och Staffan Göthe som kung Gustaf V.

Berättelsen börjar 1933 när källarmästaren Kurt Haijby, som driver restaurang Lido i Stockholm tillsammans med sin hustru, möter kung Gustaf V för att överklaga sin ansökan om sprittillstånd. Enligt Haijby inleder de två en ytterst hemlig relation. När hustrun Anna Haijby anger relationen som anledning till parets skilsmässa briserar skandalen som febrilt tystas ned.

Serien ska spelas in i Göteborg, Trollhättan och Stockholm och premiär för den ännu titellösa miniserien blir julen 2021.