Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-14 11:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svt-avslojar-vem-som-blir-arets-julvard/

Kultur

Kattis Ahlström blir årets julvärd i SVT – kommer sända live

18:15. Årets julvärd presenteras – följ sändningen live.

Kattis Ahlström blir årets julvärd i SVT.

– Jag vill särskilt att de som sitter alldeles ensamma ska kunna känna att de har något slags sällskap, säger hon till DN.

Årets julaftonsprogram blir livesänt.

Rätta artikel

Under presskonferensen där det avslöjades att programledaren Kattis Ahlström blir årets julvärd i SVT sade hon att hon ville fokusera på ”värme och medmänsklighet” i sitt värdskap.

– Det är ett hårt klimat just nu, det finns en oro, och människor mår inte bra av att vara oroliga. Om man kan fokusera på saker som faktiskt fungerar, och inspirera till medmänsklighet, vill jag gärna bidra till det. Under året har jag varit ute och rest mycket, och träffat många människor som har inspirerat mig. Det har fått mig att förstå att som individ kan man göra ganska mycket, även om det är små saker, säger Kattis Ahlström till DN.

Hon kommer, till skillnad från förra årets julvärdar Lotta Lundgren och Erik Haag, att sända live på julafton.

– Jag tycker själv att det är härligt att man vet att det sitter någon där, här och nu, på just julafton. Man kommer att kunna känna någon slags trygghet i att programmet kommer att vara ganska traditionellt. Jag tror att människor mår bra av det, att det är ungefär som det brukar vara.

Är du nervös?

– Jag brukar inte bli så nervös, mer samlad, skulle jag säga. Det är en viktig dag för många, på väldigt många olika sätt. Jag vill särskilt att de som sitter alldeles ensamma ska kunna känna att de har något slags sällskap, säger Kattis Ahlström.

Kattis Ahlström är årets julvärd i SVT.
Bild 1 av 2 Kattis Ahlström är årets julvärd i SVT. Foto: Roger Turesson
Kattis Ahlström är årets julvärd i SVT.
Bild 2 av 2 Kattis Ahlström är årets julvärd i SVT. Foto: Roger Turesson

Kattis Ahlström blir den 19:e julvärden i ordningen.

2003 slog nyheten ned som en bomb: Arne Weise skulle pensioneras efter 30 år som julvärd. Sedan dess har SVT presenterat en ny julvärd per år, förutom i fjol då man plötsligt gjorde det djärva draget att utnämna två personer, som fick det traditionstyngda uppdraget att guida svenska folket in i julstämning.

En av julvärdens främsta uppgifter är förstås att tända ljuset i rutan precis innan Kalle Anka visas. När det stod klart att Lotta Lundgren och Erik Haag tänkte fira julen hemmavid och spela in sändningen i förväg var det många som ifrågasatte julvärdarnas funktion.

Förra årets ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” sågs av 3.859.000 tittare, vilket är den näst högsta siffran för programmet under 2000-talet. Däremot såg bara 2,5 miljoner tittare Lundgrens och Haags inslag som sändes strax innan. Drygt 350.000 fler slog på teven då Sanna Nielsen var värd 2016.

Läs mer: Årets julklapp är det återvunna plagget