Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 19:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svt-i-krismoten-om-det-nya-coronaviruset-infor-melodifestivalsfinalen/

MUSIK

SVT i krismöten om det nya coronaviruset inför Melodifestivalsfinalen

Publiken under Melodifestivalens fjärde deltävling i Malmö.
Publiken under Melodifestivalens fjärde deltävling i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

SVT och Live Nation håller krismöten två gånger per dag om Melodifestivalen på grund av det nya coronaviruset. Men än så länge är finalen inte hotad.

– Jag tror att risken är väldigt liten just nu, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius.

TT Text

Evenemang runt om i världen har ställts in och skjutits på grund av det nya coronaviruset. Men än så länge ser Melodifestivalfinalen ut att bli av.

– SVT har ett beredskapsansvar så vi har direktkontakt med Folkhälsomyndigheten, som vi har möjlighet att rådgöra med vid sådana här speciella tillfällen. Deras rekommendation i dag är att inte ställa in några stora evenemang, säger Anette Helenius.

Live Nation och SVT håller möten en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen varje dag fram till finalen. Och det finns fortfarande en risk att det inte blir någon final.

– Ja, det finns det till vi är klara, säger Helenius.

Ett alternativ om Folkhälsomyndighetens rekommendationer förändras är att genomföra sändningen utan publik.

– Det är någonting vi har tänkt på, det skulle kunna vara en möjlighet, men vi hoppas att vi inte behöver göra det, säger Anette Helenius.

Men bland artisterna är inte oron speciellt stor. Mohombi har precis kommit tillbaka från Kongo och är på fötterna igen efter att ha drabbats av malaria.

– Jag är inte så orolig för corona för jag har ju precis tagit mig igenom malaria och bor i ett land där det finns ebola. Så corona är inte mitt största bekymmer, säger han.

Anna Bergendahl lyfter fram att dödligheten är låg och att det finns relativt få bekräftade fall i Sverige än så länge. Däremot kan känslan i uppträdandet påverkas om publiken uteblir.

– Det är klart att det skulle påverka, man får så otroligt mycket energi från publiken i arenan. Men under själva numret är det bara fokus på kameran, blickar man ut till publiken blir man lätt överväldigad, säger hon.

SVT kontrollfrågar alla som jobbar inom produktionen om de har varit i ett högriskområde, i sådana fall ska dessa sätta sig själva i karantän. Samma kontrollfrågor ställs även till den internationella juryn.

Hittills har alla blivit godkända.

– Vi känner oss trygga och jag hoppas att det inte ska finnas någon oro för publiken att komma hit och titta på lördag, säger Anette Helenius.

Läs mer:

SVT ställer in Eurovisionmöte på grund av det nya coronavirusets spridning

Kajsa Haidl: Ovärdiga prisutdelningar i Melodifestivalens Hall of fame

Ämnen i artikeln

Musik
SVT

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt