Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svt-ingen-uppfoljare-planerad-for-kalifat/

Kultur

SVT: Ingen uppföljare planerad för ”Kalifat”

SVT:s ”Kalifat”
SVT:s ”Kalifat” Foto: SVT

Trots att det är en av de största succéerna på SVT Play finns ingen planerad uppföljare till tv-serien ”Kalifat”. Det säger Anna Croneman, dramachef på SVT.

Tv-serien ”Kalifat” är en av SVT:s större seriesuccéer på senare tid. Enligt dess dramachef Anna Croneman är ”Kalifat” den största titeln någonsin på SVT Play på så kort tid: de första avsnitten av serien lades upp den 12 januari. 

– Det första avsnittet är redan uppe i nästan 600.000 på Play, det vill säga en total tittning på 1,3 miljoner, säger Croneman.

Seriens åttonde och sista avsnitt lades upp den 9 februari. Men det hade ett öppet slut, som fått många personer att undra om det blir någon fortsättning på dramat om svenska ungdomar som radikaliseras och rekryteras till en islamistisk terrorsekt.

Anna Croneman är ambivalent i sitt svar, trots att hon säger sig ha svårt att föreställa sig att en svensk serie någonsin har engagerat så många människor.

– Det finns ingen planerad säsong två. Dörren är absolut inte stängd, men det innebär så klart en stor utmaning att lyfta ytterligare, efter en så stark säsong.

Hon kan heller inte ge besked om när ett sådant beslut kan tänkas tas.

– Tyvärr inte. Det varierar alltid. Ibland beställer vi två säsonger direkt, annars brukar vi parallellt utveckla en andra säsong även om vi inte trycker på knappen för produktion förrän vi vet hur säsong 1 ”spelar ut”. Just nu ligger bollen hos författarna. 

Wilhelm Behrman är manusförfattare till serien tillsammans med Niklas Rockström. Han säger att han inte är redo att diskutera frågan offentligt.

– Jag förstår din nyfikenhet, men jag har inga kommentarer, av anledningen att jag inte riktigt vet. Jag tror att du kan få besked om några månader, säger han till DN.

Vill du skriva en fortsättning på serien?

– Även den frågan är för tidig att svara på. Det är ett skittråkigt svar, men fråga mig igen om ett par månader så kan jag säkert komma med roligare svar. 

Läs mer

Saeed Alnahhal: ”Kalifat” låter IS styra bilden av islam

Recension: ”Kalifat” skildrar IS-terror mot Sverige

Intervju: Aliette Opheim om rollen Fatima i ”Kalifat” 

Krönika: Maria Schottenius om ”Kalifat”