Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 13:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svt-sander-hyllningskonsert-till-marie-fredriksson/

Kultur

SVT sänder hyllningskonsert till Marie Fredriksson

Per Gessle kommer att hylla sin vän och kollega Marie Fredriksson på den extrainsatta konserten till hennes minne. Foto: Leif R Jansson/TT

Den 20 januari samlas kretsen kring Marie Fredriksson på Stora Teatern i Göteborg för en exklusiv tribut till den nyligen bortgångna artisten.

Roxettes band, samtida storstjärnor, fans, familj och – självklart – Per Gessle, står på scen för en konsert som ska sändas i SVT samma vecka.

Alla som medverkar i hyllningskonserten har en speciell relation till Marie Fredriksson. De ska berätta om den och framföra en av hennes låtar. 

- Vi på SVT ser fram emot att fira Marie Fredrikssons unika gärning för svensk musik. Hon och Per Gessle satte tillbaka Sverige på den musikaliska världskartan genom Roxettes succétåg genom världen, och Maries egna låtar spelas än idag på dejter, bröllop och andra högtidsstunder. Det ska bli fint att få ge tillbaka lite i samband med konsertkvällen, säger Christina Hill, programchef SVT.

Marie Fredriksson dog i början av december. Nu hyllar Sveriges artistkår sångerskan i en tv-sänd konsert. Foto: Magnus Hallgren

Konserten spelas in den 20 januari och många i publiken kommer att vara särskilt inbjudna från Marie Fredrikssons familj, vänkrets och den svenska artistkåren. Men det kommer också finnas ett fåtal platser för fans och allmänhet.

– Det är ett extremt begränsat antal och jag hoppas verkligen att de mest entusiastiska får plats. Marie har fans över hela världen, säger Marie Dimberg, Marie Fredrikssons manager. 

Kattis Ahlström leder programmet och kvällens band består av svenska musiklegender som Pelle Alsing, Christoffer Lundqvist, Clarence Öfverman och medlemmarna från Gyllene Tider - Micke Syd och Anders Herrlin. Sångerskan Dea Norberg som körat åt Roxette och sjungit tillsammans med Marie Fredriksson är också med. 

Den 9 december 2019 dog Marie Fredriksson. Hon blev 61 år gammal. Hyllningsprogrammet ”En kväll för Marie Fredriksson” kan ses på SVT1 lördag 25 januari kl 21.00-22.30.