Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 09:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svt-serie-undersoker-humorn-i-palmeutredningen/

Kultur

SVT-serie undersöker humorn i Palmeutredningen

Schiaffino Musarra och Olle Sarri.
Schiaffino Musarra och Olle Sarri. Foto: Vanni Jung Ståhle

Går det att göra en komedi av något så känsligt som mordet på Olof Palme? Schiaffino Musarras tv-serie ”We got this” tar sig an utredningen med ett humoristiskt anslag. Hans målsättning: att lära ungdomar om en av Sveriges största historiska händelser.

Musarras serie handlar inte specifikt om statsminister Palme, utan fokuserar på den utredning som pågått utan uppehåll sedan mordet i februari 1986. Musarra, som skrivit manuset, spelar själv huvudrollen George – en amerikan bosatt i Sverige som föreställer sig att mordet borde vara lätt att lösa. Efter att ha hamnat i skattetrubbel ser han sin räddning i de 50 miljoner kronor som tillfaller den som löser mordet. 

Idén fick regissören och skådespelaren efter att ha hamnat i en liknande situation. Som amerikan och frilansare hade han svårt att förstå Sveriges skattesystem. Det resulterade i att han ett år råkade spendera pengarna som borde ha betalas tillbaka till Skatteverket. 

– Så jag googlade hur man blir rik snabbt och hittade Palme-mordet på en topplista, säger han när DN träffar honom på behörigt avstånd, på ett kafé i närheten av mordplatsen på Sveavägen. 

– Jag visste självklart om honom sedan tidigare, mordet på honom är i princip en svensk version av John F. Kennedys öde. Men jag hade ingen aning om att utredningen fortfarande var öppen eller att det fanns en sådan stor belöning för att lösa mordet, berättar han. 

För ett kort ögonblick trodde Schiaffino Musarra att han hittat en lösning på sina finansiella problem. Men efter närmare eftertanke bestämde han sig i stället för att skriva en tv-serie om en person som på allvar tror sig kunna lösa mordet.

Schiaffino Musarra och Olle Sarri vid de berömda trapporna
Schiaffino Musarra och Olle Sarri vid de berömda trapporna Foto: Vanni Jung Ståhle

Hur har du tänkt kring ämnets känslighet?

– En fråga som jag ständigt får är hur man kan göra mordet på Palme till en rolig grej. Men för mig är det inte mordet som är det roliga, utan allt runt omkring. Utredningen, privatspanarna och konspirationsteorierna, svarar Musarra. 

Han drar paralleller till hemlandet USA där kontroversiella filmer i regel inte skapar lika stora rubriker som i Sverige. 

– Här måste man tilltala alla, vilket var lite frustrerande för mig. Jag fick ändra om i många delar av manuset för att försöka motverka negativa reaktioner, säger han. 

– Mitt motargument har hela tiden varit att det först och främst är en komedi. Visst finns det alltid någon som kommer att ta illa upp, men jag tror att de allra flesta kommer att förstå mitt uppsåt. 

Olle Sarri, som sitter intill på kaféet, spelar en av birollerna i serien. Han beskriver reaktionerna på projektet från sina branschkollegor som goda. Själv ser han serien som en hyllning till Palme. Han hoppas att den kan bidra till större kunskap om händelsen. Både han och Schiaffino Musarra upplever till exempel att dagens ungdomar saknar djupare kunskaper om det som skedde. 

– Jag frågade ett par ungdomar i min närhet, och det var skrämmande att höra att de inte visste vem Palme var. Det gjorde mig övertygad om att det måste gå att göra en familjekomedi som också har en undervisande ambition.

– Det är inte klokt att ungdomar inte vet vem Palme är, poängterar han.

Olle Sarri och Schiaffino Musarra.
Olle Sarri och Schiaffino Musarra. Foto: Vanni Jung Ståhle

Schiaffino Musarra nickar:

– SVT gillade den ambitionen. Genom åren har jag också frågat mina egna barn om de fått lära sig något om Olof Palme i skolan. Svaret har varit alltid detsamma. Det vet vem han var men ingen pratar om honom. 

Från USA är Musarra van med högtider som ”Presidents day” och frågar sig varför Sverige inte har en dedikerad dag för Olof Palme.

– Om någon förtjänar en röd dag här i Sverige så är det han. Oavsett om man gillar honom eller inte. Här älskar ni ju dessutom röda dagar. Kan man ha en kanelbullens dag så borde man ju också kunna ha en röd dag för Palme.