Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

SVT ska sända allt på nätet

På tisdagen meddelar SVT:s vd Eva Hamilton att bolagets samtliga kanaler kommer att sändas fritt på nätet. Beskedet är att det kommer att börja redan i februari. TV 4 frågar sig varför SVT inte låtit förhandspröva frågan.

”Vi vill fortsätta driva utvecklingen och kan i dag berätta att vi från och med nästa månad kommer att erbjuda SVT:s kanaler fritt över öppna internet” skriver SVT:s vd Eva Hamilton på tisdagens DN Debatt. Samtliga kanaler kommer då att sändas i sin helhet på SVT Play och kan ses på mobiler, surfplattor och datorer.

Internt finns ett spikat datum för när SVT:s sändningar börjar sändas fritt via SVT Play, men utåt vill Eva Hamilton inte specificera närmare än ”i början av februari”. Det beror bland annat på att man måste säkerställa att tekniken fungerar. Några övriga förändringar av SVT Play är inte att vänta. Inte heller licensavgiften.

– Lagstiftingen som den är i dag omfattar alla apparater som kan ta emot en kanals sändningar. Och har man en sådan är man skyldig att betala licens. Över 90 procent av hushållen har redan tv, så det här kommer inte innebära att det helt plötsligt blir en massa nya människor som kommer att betala, säger Eva Hamilton.

Sedan drygt två år år gäller EU:s regler för förhandsprövning. Det innebär i korthet att SVT, SR och UR är skyldiga att anmäla nya permanenta tjänster som kan vara konkurrenshämmande på andra aktörer på mediemarknaden. Anmälan görs till Myndigheten för radio och tv som skickar sin mening till regeringen för beslut.

Hittills har inget skickats för förhandsprövning i Sverige. Inte heller detta med att strömma ut alla kanalers sändningar via SVT Play. TV4 4 har sedan en tid gjort samma sak mot en månadsavgift på 99 kronor då kunderna också får tillgång till annat. Därför förstår bolagets kommunikationsdirektör Åsa Jamal att även SVT affärsmässigt vill göra det.

– Nätet är ett naturligt sätt att nå tittare framöver. Det intressanta är förhandsprövningen. Nu är detta ett nytt utspel och vi vet inte hur SVT har tänkt gå vidare med det. Att de lanserar redan i början av februari är väl en signal om att man inte tänker låta förhandspröva det, säger Åsa Jamal.

– Förhandsprövningen är uppenbarligen en stor fråga för public service-bolagen, men man kan fråga sig varför eftersom de aldrig har förhandsprövat någonting. Därmed finns heller ingen praxis vilket gör att man kan konstatera ett problem med själva systemet och det är synd att det inte fungerar.

Eva Hamilton skriver också på att SVT och UR borde slås samman för att på så vis spara mellan 45 och 60 miljoner kronor. UR:s vd Erik Fichtelius vänder sig mot förslaget som han bland annat menar skulle rasera UR och dess betydelse för elever, studenter och folkbildningen.

– Jag har inte sett hans kommentar, men förstår att han inte är nöjd. UR:s pedagogiska kompetens är otroligt värdefull och hela vitsen med detta är att använda den, alla bra program de gör och utvidga det med ett antal titlar som SVT gör, exempelvis Korrespondenterna, Mitt i naturen, Vetenskapens värld och dramaserier, säger Eva Hamilton som tar Danmarks Radios populära serie ”Borgen” som exempel.

– Tillsammans tror jag att vi skulle kunna vidga utbudet, använda UR:s pedagogiska kompetens och därtill använda SVT:s genomslag. Som det sker i dag är det med dubbla kostnader för bland annat studior, produktionsteknik och ledning. VI föreslår att detta ska utredas. Tv-licensen är allmänna medel och ser jag en möjlighet att stärka utbudet är det min plikt att peka på det. Om regeringen säger nej, så säger jag okej, säger Eva Hamilton.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.