Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

SVT startar en timmes direktsänd kulturdebatt

Eva Beckman.
Eva Beckman. Foto: Mårten Levin

Med en heltimme på bästa sändningstid flyttar kulturdebatten in i SVT. Det nya kulturorienterade liveprogrammet får ett annat tempo och andra gäster än SVT:s nuvarande debattprogram "Opinion live".

"SVT kultur live" är arbetsnamnet på det nya direktsända programmet som börjar sändas nästa år – en gång i veckan klockan 20. Vilka programledarna blir är långt ifrån klart, redaktionen har precis informerats om beslutet av Eva Beckman, övergripande ansvarig för SVT:s kulturutbud.

– Vår tids viktigaste och mest avgörande debatter är egentligen kulturdebatter och på SVT har vi inte haft någon riktigt bra arena för det här. Vi har "Agenda" som för den inrikespolitiska debatten, "Aktuellt" med fördjupande samtal och "Kulturnyheterna" som kort bevakar kulturdebatter men inte själva kan föra dem, säger Eva Beckman i soffan på sitt tjänsterum i SVT-huset.

– Beställningen från mig är att skapa en arena där vår tids viktigaste opinionsbildare och röster från kulturen debatterar och samtalar om de mest brännande kultur- och samhällsfrågorna. "Kulturens röster om vår tids viktigaste frågor" är min lilla tagline för projektet.

Hur ska programmet skilja sig från ert nuvarande direktsända debattprogram, "Opinion live"?

– "SVT kultur live" kommer att vända sig till andra sorters medverkande. Det kommer att vara författare, säkert en och annan kulturchef och opinionsbildare, kulturskapare och debattörer. Egentligen blir det ganska likt den idédebatt som förs på tidningarnas kultursidor i dag. Programmet kommer också ha ett annat tempo och driva andra frågor, så jag tror att det kommer att skilja sig kraftfullt från "Opinion Live".

Har ni sneglat på det digitala genomslaget för pressens kulturdebatt?

– Ja, bland annat. Vi har också märkt att många av de ämnen som Kulturnyheterna bevakar väcker stort engagemang. Klassiska kulturämnen som religion, genus, identitet, ja till och med ras, hur vi ska leva, vad som är rättvisa och hur man ska forma ett samhälle blir bra och intressanta debatter i dag.

Finns det några särskilda utmaningar kring att föra en kulturdebatt inom ramen för public service?

– Ja, det gör det. Ett: det är valår. Två: diskussion och debatt med högt i tak, direktsänt, kan bli hur urspårat som helst. Men det är en risk vi tar och som vi kan hantera. Det är väl jättebra om det blir lite jobbigt att vara ansvarig utgivare för just det här programmet.

Kommer programmet ha en egen publicistisk hållning, ungefär som olika kultursidor kan ha olika infallsvinklar på kulturdebatten?

– Jag har själv tidigare gillat tydliga, starka avsändare och tesdrivning, inte minst medan jag på 90-talet ledde ett program som hette "Centrum". Men i dag tycker jag mer och mer att public service roll är att stenhårt värna oberoendet, opartiskheten och låta alla röster komma till tals, att inte själv driva en linje i debatten. Det har hänt så mycket med debattklimatet sedan 90-talet. I SVT måste man få hela bilden och alla åsikter och kunna lita på att avsändaren inte har en agenda.

Betyder det att ni också kommer att släppa in eventuella Sverigedemokratiska kulturpersoner?

– Ja, det tycker jag nog att man ska göra. Jag är väldigt nyfiken på Sverigedemokraternas kulturpolitik till exempel och det tror jag också att många tittare är. Jag är för en stor pluralism bland de inbjudna gästerna, men det här är egentligen för specifika frågor med tanke på att mycket ännu inte är bestämt, säger Eva Beckman.

SVT:s nya satsning "Morgonstudion" har nyligen fått kritik för att eventuellt vilja avskaffa de litteratur- och filmrecensioner som har varit fasta inslag i nuvarande morgonprogrammet "Gomorron Sverige". Det är en prioritering som görs av nyhetsavdelningen på SVT och inget som faller under Eva Beckmans ansvarsområde – hennes formella titel är Programbeställare Kultur, Fakta, Religion och Livsåskådning – men hon tycker ändå att kritiken delvis har varit missriktad.

– Jag är gammal litteraturkritiker och för mig är det jätteviktigt att SVT har en uppgift vad gäller kritik. Men vad som gör mig irriterad är när man säger att SVT inte bryr sig om litteraturen. I ”Kulturnyheterna” recenserar vi litteratur, film och alla andra konstarter på regelbunden basis. Och framför allt har vi en timme ”Babel” på prime varje vecka, med samtal om nyutkommen litteratur. Det är unikt! SVT har en litteraturbevakning som jag är superstolt över, säger hon.

Bland övriga nyheter i SVT:s kulturutbud märks bland annat en dokumentärserie där Lars Lerin blir mentor åt en grupp funktionsnedsatta konstnärer, ett projekt som den folkkäre konstnären själv har tagit initiativ till. Ett nytt samarbete mellan Kobra och Edit ska också stärka onlineutbudet på SVT Play, där det råder hård konkurrens från aktörer som Netflix, HBO Nordic och Viaplay.

För att bereda plats i tablåerna för de nya satsningarna får ”Kobra” minskad sändningstid och filmprogrammen ”Dolly” och ”Babel bio” läggs ned. En ny, än så länge hemlig programserie om film och tv-serier är i stället planerad till hösten 2018.

Nyheter i SVT:s kulturutbud 2018

"SVT kultur live" (arbetsnamn)

Start vecka 2 i SVT2

10 avsnitt på våren, 8 på hösten. 60 min direktsänt. En arena för aktuell kulturdebatt och fördjupande samtal om kultur- och samhällsfrågor.

"Lerins lärlingar"

Start vecka 2 i SVT1. 6 avsnitt x 60 min.

Lars Lerin blir mentor åt en grupp funktionsnedsatta konstnärer i olika åldrar och skapar en utställning tillsammans med sina lärlingar.

"Konsthistorier" (säsong 2)

Start vecka 4 i SVT2. 6 avsnitt x 30 min. Visuell konstserie där vi får följa konstens pionjärer, denna gång bland andra Sigrid Hjertén, Liselotte Watkins och Herta Hillfon och deras efterföljare i den svenska och internationella samtidskonsten.

"Kulturfrågan – kontrapunkt" (säsong 2)

Start vecka 8 i SVT1. 8 avsnitt x 60 min. Klassisk frågesport om konst, litteratur och musik. Nya tävlande 2018 med uppgift att slå det obesegrade Lag Witt-Brattström.

Ny satsning av Edit/Kobra på SVT Play

Start januari på SVT Play/SVT 1. 12 halvtimmar samt flera kortare format för Play. Ska stärka kulturens roll på SVT Play om trender och tendenser i kulturen.

Bergmanåret i SVT 2018

Återutsändning av Bergmans dramer och filmer, och en lång rad nyproducerade program under hela året. Bland annat två dokumentärer om Bergmans skapande kvinnor (K Special), Bergmantema i "Kulturstudion" under våren och en serie kortfilmer i samarbete med Filminstitutet där svenska filmare tolkar Bergman. Hela satsningen kulminerar i en dokumentärserie i fyra delar (timmar) om Bergmans liv och verk regisserad av Jane Magnusson. Sänds SVT 1 i julhelgen 2018.

"Kulturstudion"

Varje lördag kl 19-22 i SVT2. Föreställningar från landets teaterscener och konserthus. Extrasatsning 2018 på Birgitåret (Birgit Nilsson), Bergman och på kvinnliga tonsättare.

Övriga titlar: "Babel", "K-Special", "Sverige", "Kulturnyheterna", "Musik special" med flera fortsätter som vanligt.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.