Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

SVT:s Anna Hedenmo om hatet från rasisterna

Foto: Sofia Sabel/SVT

Efter Anna Hedenmos intervju i SVT:s Agenda med SD:s Mattias Karlsson spreds hat mot henne och rasistiska uttalanden om islam på Twitter. Programledaren har bestämt sig för att berätta om hatet – hon är rädd att den begränsar journalistiken.

– Tidigare var det något slags sanning att man skulle hålla tyst. Men jag har börjat berätta om hatet. Jag är rädd för att journalistiken påverkas. Jag är orolig för att man inte riktigt går hela vägen i intervjuerna, säger Anna Hedenmo till DN.

SVT:s Agenda sände på söndagskvällen ett inslag om stridigheterna inom Sverigedemokraterna. Ett tjugotal medlemmar kan uteslutas ur partiet bland annat som en följd av antisemitiska uttalanden och samröre med högerextremistiska rörelser.

Efter inslaget intervjuade programledaren Anna Hedenmo SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson. Hon ställde då frågor om vilken gränsdragning som råder inom partiet för vilka uttalanden som anses acceptabla.

Hedenmo tog bland annat upp ett uttalande på Twitter av partisekreteraren Richard Jomshof, där han skrev att ”Islams vanföreställningar har lika lite i Sverige att göra som nazism och kommunism”.

Intervjun väckte debatt på sociala medier. Anna Hedenmo lovordades från flera håll för sin intervjuteknik, medan andra kritiserade henne för att trakassera SD.

Sent på söndagskvällen twittrade Hedenmo om reaktionerna på intervjun.

– Det var det vanliga, mycket hat och oförskämdheter. Det kommer en hel del mejl och kommentarer på Twitter. Det är en frustration och upprördhet över att SD:s företrädare utsätts för journalistisk granskning, säger Anna Hedenmo.

Var reaktionerna efter söndagens intervju hårdare än tidigare?

– Det var inte mer än annars. Jag vill poängtera att det inte var hot, utan hat. Men det finns ett parti som skiljer sig enormt mycket i den här frågan. Jag vet inte vilka det är, de kanske inte har med SD att göra, men när jag göra intervjuer med företrädare för partiet sätter det igång ett hat. Det har jag bestämt mig för att prata om.

Varför?

– Jag är rädd för att journalister påverkas av hatet. Jag känner mig trygg i mitt journalistiska arbete. Det är lättare med en stark redaktion och lång erfarenhet bakom sig. Men som frilans och som yngre journalist är det nog svårare. Jag vill stärka andra journalister att våga fortsätta – den här granskningen är viktig att våga göra. Ytterst är det en fråga om yttrandefrihet.

Anna Hedenmo berättar att flera användare på Twitter ifrågasatt huruvida det verkligen spridits hat mot henne och rasistiska inlägg mot islam efter programmet.

– De får nog lov att tro mig. Man känner verkligen igen ett hatfullt mejl. Och när människor sätter likhetstecken mellan islam och islamism, det blir svårt att inte ta för rasism.

DN har också tagit del av ett av de mejl som skickats till Hedenmo. Avsändaren skriver bland annat följande: ”Du är ta mig fan den mest blåsta person jag sett i rutan i vänsterstyrda SVT. Fan ta dig och dina gelikar för att ni bjuder upp till dans med islam genom att kritisera dom som kritiserar dom istället för att lägga krut på det som verkligen hotar. Hur fan i hela helvete kan du se dina barn i ansiktet din självrättfärdiga skrupelfria jubelidiot”.

I intervjun fokuserade ni på vilka uttalanden som accepteras inom SD och huruvida islamofobiska uttalanden föranleder en uteslutning. Varför valde ni detta fokus?

– En halv vecka gick utan att medierna pressade SD:s partiledning på hur de själva lever upp till partiets nolltolerans mot rasism. Alla bara pratade om bråket med SDU. Vi på Agenda tyckte att SD klarade sig väldigt lätt undan de självklara och svåra frågorna om det egna bagaget, och därför beslöt vi att fokusera på vad partiets företrädare sagt om islam.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.