Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 17:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svts-go-kvall-kritiken-har-varit-tuff-men-boktipsen-kommer-tillbaka/

Kultur

SVT:s ”Go' kväll”: Kritiken har varit tuff – men boktipsen kommer tillbaka

Foto: Claudio Bresciani/TT

Nej, vi ska inte lägga ned boktipsen. Vi tar bara en paus för att se över formerna, skriver Bengt Strömbro, ansvarig utgivare på SVT:s ”Go' kväll”. 

Snälla. Stopp. Besinna er. Det här är surrealistiskt. Vi har ropat. Redan från start. ”Nej, vi på ”Go’ kväll” har inte lagt ner lästipsen, de kommer tillbaka”. Men ingen verkar vilja lyssna. Det senaste dygnet har otaliga ledartexter och artiklar skrivits. Nu ger sig dessutom elva förläggare in i matchen med en orolig debattartikel som uppfattat att vi ska lägga ned bokrecensionerna för gott. Hur det verkligen förhåller sig, alltså fakta i målet, har tyckts helt tröstlöst att förmedla.

Litteratur och lästips är en del av ”Go’ kvälls” DNA och kommer så fortsatt vara. Däremot har vi tagit en paus för att se över formerna. Det intressanta i kråksången är att vi sänt ”Go’ kväll” utan lästips flera veckor nu i höst. Fram till i tisdags då det plötsligt unisont dök upp flera upprörda röster så har frånvaron av lästipsen knappt genererat några reaktioner alls. Däremot när vi bytte dekor i våras. Då jädrar. Då stormade det verkligen bland våra tittare. 

Läs mer: Malin Ullgren: Varför krävdes en svekdebatt för att SVT skulle förstå sitt ansvar för litteraturen? 

Det vi utforskar i höst är hur vi skall vidmakthålla den breda glöden för våra lästips dom närmaste åren. På så sätt har vi blivit stärkta av de senaste dagarnas debatt. Att det andrum vi tog beslut om tidigare i vår, om att utveckla den breda men kvalificerade litteraturbevakningen, som är ”Go’ kvälls” signum, är viktigare än någonsin. Sorgligt nog har det tolkats som tecken på att vi inte värnar läslusten i landet. ​

Vadan detta tjat om paus? Det är väl bara att fortsätta på? Rätt eller fel, men Go’ kväll sänder större delen av året och vår erfarenhet är att för att landa långsiktigt hållbara utvecklingsförändringar samtidigt som vi är mitt i en skarp produktion så behövs en parallell paus för eftertanke. Vi pausade till exempel biorecensionerna under våren.  De är tillbaka nu i utvecklad form den här hösten. Det är så vi ofta jobbar med utvecklingen av vårt innehåll i ”Go’ kväll” som utöver litteraturen innefattar mat, resor, musik, gäster och styling. 

Kritiken har varit tuff men jag och redaktionen ser det samtidigt som ett kvitto på allt som ”Go’ kväll” betytt för läslusten i landet genom åren. Nu tar vi nästa steg. Senast i januari är bokrecensionerna tillbaka. I ny skepnad. Döm oss gärna då.

Bengt Strömbro är ansvarig utgivare på ”Go' kväll”

Läs mer: Elva svenska förläggare: Obegripligt beslut av SVT om bokbevakningen