Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 12:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/svts-uppdrag-granskning-falls-i-granskningsnamnden-for-programmet-om-fredrik-virtanen/

Kultur

SVT:s Uppdrag granskning fälls i Granskningsnämnden för programmet om Fredrik Virtanen

Bild 1 av 2 Fredrik Virtanen
Foto: Tore Meek/TT
Bild 2 av 2 Cissi Wallin.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Uppdrag Granskning fälls i Granskningsnämnden för programmet om metoorörelsen och journalisten Fredrik Virtanen.

Enligt nämnden fälls programmet för intrång i medieprofilen Cissi Wallins privatliv.

Granskningsnämnden meddelar att programmet ”#metoo och Fredrik Virtanen” fälls eftersom det strider mot bestämmelsen om respekt för privatliv. 

Det var enligt nämnden ”inte motiverat av ett oavvisligt allmänt intresse” att man redovisade detaljerade uppgifter från från polisanmälan Cissi Wallin gjort samt från den förundersökning som senare lades ned.

”Programmet strider därför mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. Att B (Cissi Wallin, reds anm) på eget initiativ i andra sammanhang öppet berättat om anklagelsen om våldtäkt ändrar inte den bedömningen”‚ skriver Granskningsnämnden i ett pressmeddelande.

”Jag konstaterar att vi frias helt gällande saklighet och opartiskhet och att en oenig nämnd fäller för intrång i privatlivet. Tre vill fria och tre vill fälla och nämndens ordförande går in och fäller avgörandet. De har kommit till helt olika slutsatser och det gör det något mer komplicerat än normalt att tolka beslutet. Men vi kommer naturligtvis analysera skrivningarna noga.”, skriver Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning, i ett mejl till DN.

Granskningsnämnden var inte enig i sitt beslut. Tre ledamöter ansåg att programmet skulle frias i dess helhet, men ordförandens utslagsröst fällde avgörandet. 

”Tack alla ni rekordmånga som anmälde programmet förra våren, och tack kvinnliga ordföranden i Granskningsnämnden som valde att låta detta otroliga lågvattenmärke från public service-tv fällas. Gråter en skvätt av lättnad efter detta helvete.”, skriver Cissi Wallin på Instagram.

Det var år 2011 som Cissi Wallin polisanmälde Fredrik Virtanen för våldtäkt. Förundersökningen lades senare ned, men åren 2017 och 2018 spred Cissi Wallin anklagelsen i sociala medier. 

I förra veckan blev det känt att hon åtalas för grovt förtal för inläggen. Hon nekar till brott. Enligt åklagaren var uppgiftens innehåll och spridningen på sociala medier avgörande för beslutet.

Fredrik Virtanen har hela tiden nekat till anklagelserna från Cissi Wallin.


Läs mer:

Cissi Wallin åtalas för grovt förtal av Fredrik Virtanen

Fredrik Virtanen: Jag vill ha 20 årslöner i skadestånd

Expert om förtalsmålet: ”Handlar inte om huruvida uppgifterna är sanna”