Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 13:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sydafrikanska-artisten-joseph-shabalala-dod/

Kultur

Sydafrikanska artisten Joseph Shabalala död

Joseph Shabala, grundaren av vokalgruppen Ladysmith Black Mambazo, som bland annat fick en ny publik efter sin sin medverkan på Paul Simons album ”Graceland”.
Joseph Shabala, grundaren av vokalgruppen Ladysmith Black Mambazo, som bland annat fick en ny publik efter sin sin medverkan på Paul Simons album ”Graceland”. Foto: Joseph Kaczmarek/AP

Den sydafrikanske artisten Joseph Shabalala är död, rapporterar BBC. Han fick en stor publik i väst, delvis genom sitt uppmärksammade samarbete med Paul Simon.  

TT Text

Shabalala är mest känd som grundaren av vokalgruppen Ladysmith Black Mambazo, som bland annat fick en ny publik i väst tack vare sin medverkan på Paul Simons album ”Graceland”.

Gruppen har också belönats med fem Grammys.

”Vi firar och hedrar ditt goda hjärta och ditt extraordinära liv. Genom din musik och alla miljoner människor du kom i kontakt med kommer du att leva för alltid”, säger Ladysmith Black Mambazos övriga medlemmar i ett gemensamt uttalande.

Den sydafrikanska regeringen uttrycker också sin sorg i ett uttalande på sitt officiella Twitterkonto: ”Ulale ngoxolo tata ugqatso lwakho ulufezile”, vilket är xhosa för ”vila i frid, ditt lopp är fullbordat”.