Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 22:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sydkoreanska-parasite-vinner-guldpalmen/

Kultur

Sydkoreanska ”Parasite” vinner Guldpalmen

Sydkoreanske regissören Bong Joon-Ho med Guldpalmen. Foto: Loic Venance/AFP

CANNES. Guldpalmen vid årets filmfestival blev både en skräll och inte en skräll. Sydkoreanen Bong Joon-ho vann med sin svarta komedi ”Parasite”. Det var första gången en korean vann. På det viset var det historiskt.

Å andra sidan: det var en de mest tippade filmerna. Överlag kändes det som om juryn, som leddes av mexikanska regissören Alejandro González Iñarritu, satsat på kvalité mer än chockvärde när de satt ihop prislistan.

I ”Parasite” nästlar sig en fattig familj in i ett rikt hushåll. Skojarna hjälps åt att manövrera ut hederliga trotjänare och tar över deras jobb. Det blir roligt, överraskande, och blodigt. ”Parasite” är köpt till Sverige; premiär i november, eller i februari nästa år.

Det kunde blivit en kvinnlig Guldpalmvinnare. Fransyskan Céline Sciammas ”Portrait of a young lady on fire” har fått mycket beröm, Sciamma fick istället för bästa manus. ”Portrait...” beräknas få decemberpremiär i Sverige. Men andrapriset gick till en kvinna: Sciammas landsmaninna Mati Diop fick andrapriset, Grand Prix. Stort det med, Diop har även rötter i Senegal och är första svarta kvinnliga regissör att belönas i Cannes. Hon vann för sin där inspelade ”Atlantique”, om båtflyktingar - och gengångare.

Kvinnliga skådespelarpriset till Emily Beecham för rollen i Jessica Hausners ”Little Joe” möttes av kraftiga buanden i Debussy-salongen, där pressen följde utsändningen från ceremonin. ”Little Joe” betraktas som en besvikelse.

Antonio Banderas. Foto: Christophe Simon/AFP

Priset till Antonio Banderas för huvudrollen i Pedro Almodóvars självbiografiska ”Pain and glory” var tvärtom en av de mest populära. Banderas demonstrerade hur tagen han blev genom att halvt krypa uppför trappan till scenen.

- Självklart tillägnar jag detta pris till Pedro Almodóvar, sa Banderas. De har arbetat ihop i fyrtio år.