Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Sylvia Rauan: ”Jag vill inte låta skammen och rädslan bestämma”

Sylvia Rauan
Sylvia Rauan Foto: Privat

Att inte ha jobb är skamligt inom skådespelaryrket. Det menar Sylvia Rauan som tar ett djärvt grepp på detta att vara kvinna och över 40. Den 15 september har hon premiär på sin egen uppsättning ”I Love Chris” på Fri scen, Kulturhuset. 

Är det värre för skådespelare än inom andra yrken, menar du? 

– Vår förutsättning är att sitta på en dans där någon plockar oss, väldigt patriarkalt. Inom filmen är det ännu värre än inom teatern: Det finns castare som kollar på Instagram hur många följare du har och det avgör om du får rollen. Detta gjorde mig till en ängslig och anpasslig person – med växande självförakt. Jag ville ta tillbaka min röst.

– Min pjäskaraktär Sylle söker jobb på jobb, hon går nästan under. Men genom Chris Kraus feministiska bok "I Love Dick” som hon pratar om med sina vänner Cilla och Tova, börjar hon skriva en pjäs, "I Love Chris”. Det räddar henne. 

Du var med Suzanne Osten på Unga Klara, du har spelat i Strindbergs ”Dödsdansen” på Riksteatern. Är det inte dumdristigt att berätta om motgångar i stället för framgångar?

– Haha, Jag har svettats många tröjor, gått genom många skamtunnlar. Men jag vill inte låta skammen och rädslan bestämma.

Är Sylle du? Du är ju, som Chris Kraus, gift med en man med ”högt kulturellt kapital” Simon Norrthon, ordförande i Teaterförbundet. Han, Cilla Thorell och Tova Magnusson medverkar också i pjäsen på Facetime. 

– Berättelsen är fiktiv. Men allt som hänt Sylle har jag varit med om. I pjäsen söker jag jobb hos Dramatenchefen Eirik Stubø. Det har jag aldrig gjort, men han får symbolisera alla. Ett år sökte jag 60 jobb.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.