Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 07:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/sylvia-vrethammar-jag-har-aldrig-kant-mig-sa-lycklig-och-fri-som-nu/

Kultur

Sylvia Vrethammar: ”Jag har aldrig känt mig så lycklig och fri som nu”

Sylvia Vrethammar firar 50 år i branschen. Hon slog igenom med en egen tv-show 1969. Nu anordnar hon en jubileumskonsert. Foto: Ylva Sundgren

Sylvia Vrethammars karriär har kantats av toppar och dalar. Nu firar hon 50 år som sångerska med en jubileumskonsert. Och blickar både bakåt och framåt.

Året var 1969. Tv-programmet ”Sylvia 24” fick Lennart Hyland att scouta sångerskan hemma från tv-soffan. Året därpå blev Sylvia Vrethammar värdinna för ett av landets mest populära program. 

– Det var det första Hylands hörna som sändes i färg. Tänk, så länge har jag varit med! Det är hisnande, när man blickar tillbaka.

Det var så jobbigt att jag slutade sjunga låten ett tag, jag hade för mycket negativa känslor kring den.

Tre år senare skrev 28-åringen från Uddevalla in sig i Guinness Rekordbok. Låten ”Eviva España” låg på den engelska hitlistan i fyra månader - men framgången skuggades av låtens politiska laddning. Sylvia Vrethammar kallades för fascist. 

– Ja, herre gud vilket ståhej! Det var så jobbigt att jag slutade sjunga låten ett tag, jag hade för mycket negativa känslor kring den. Allt var så överdrivet, som om jag skulle kunna stärka diktaturen i Spanien genom en schlagerlåt! Men jag höll huvudet kallt och såg det mest som att det var dålig tajming.

I dag, när de negativa känslorna lagt sig, tycker hon om ”Eviva España” igen. 

– Nu vet jag att låten är älskad. I efterhand har jag också upptäckt att den har en väldigt fin komposition. Och jag tycker det är roligt när jag får höra att yngre generationer har den som partymusik! Ingen kan sitta still, det är omöjligt.

74-åringen har nyligen släppt albumet Vortex. Foto: Manfred Esser

Minst still är Sylvia Vrethammar själv. Trots sina 74 år har hon fullt upp med musiken. I augusti släppte hon ett nytt album och på lördag firar hon sina 50 år i branschen med en jubileumskonsert. 

– Det känns som julafton, jag har inte känt en sådan här spänning sedan jag var liten. Bandet som spelar med mig är helt galet. Något liknande kommer jag aldrig mer kunna sätta ihop i mitt liv, säger hon och låter exalterad.

Jazz blandas friskt med pop, schlagers och brasilianska influenser. Precis som den musikaliska kameleont hon ofta beskrivs som. 

– Jag har aldrig känt att jag måste hålla mig till en genre för att vara trovärdig, utan tycker om musik som är gränsöverskridande.

Övertygelsen om att det är rätt väg att gå, har blivit starkare med tiden. 

– Jag känner en tysk sångerska som tyckte att hon var för gammal för att fortsätta med den musikstil som hon hade haft sedan hon var ung. Så hon bara slutade. Men man kan ju förändra sig. Det finns så mycket man kan göra när man blir mer mogen och erfaren. Nu vågar jag mig på musik som jag inte känt mig redo för tidigare.

Så det blir bara bättre med åldern? 

– Ja, vet du vad, jag har aldrig känt mig så lycklig och fri som jag gör nu på scenen. Jag får äntligen skörda det jag har strävat efter.