Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Syriska journalistförbundet: Hundratals journalister instängda på Golanhöjderna

Syriska flyktingar i byn Burayqah, på gränsen mellan södra Syrien och de landområden på Golanhöjderna som ockuperas av Israel.
Syriska flyktingar i byn Burayqah, på gränsen mellan södra Syrien och de landområden på Golanhöjderna som ockuperas av Israel. Foto: Ahmad Al-Msalam/AFP

Hundratusentals människor har flytt södra Syrien de senaste veckorna. Bland dem är ett hundratal journalister nu instängda på Golanhöjderna. Det uppger syriska journalistförbundet, som nu vädjar till de kringliggande länderna om hjälp.

Syriska regeringsstyrkor – stödda av ryska flygvapnet – är på väg att återta kontrollen över den sydliga provinshuvudstaden Daraa, där det folkliga upproret mot regimen inleddes i mars 2011. FN:s flyktingorgan uppger att 320.000 människor har flytt undan de senaste veckornas våldsamheter i södra Syrien.

Bland de flyktingar som är inträngda i Golanhöjdernas öken, mellan syriska armén och de angränsande länderna Jordanien och Israel, finns 270 journalister. Det uppger syriska journalistförbundet, som nu ber om omvärldens hjälp i en appell. Något som tidningen Journalisten uppmärksammat tidigare under tisdagen.

Förbundet skriver att journalisterna är särskilt utsatta och riskerar att fängslas eller dödas av den syriska regimen, och att Jordanien därför borde låta dem passera genom sin södra gränskontroll.

Vidare söker förbundet internationella aktörers stöd. De ber om påtryckningar mot Syrien, för att regimen ska lova att inte skada eller fängsla de journalister som inte kan eller vill ta sig ut. Internationella Journalistfederationen (IFJ) ställer sig bakom appellen.

Även Comittee to Protect Journalists (CPJ) har uttryckt oro inför situationen och stöd till journalisterna på flykt. De skriver i ett eget uttalande att de kunnat lokalisera och identifiera 70 journalister i riskområdet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.