Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 07:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/systern-josefin-nilsson-tog-sitt-liv/

Kultur

Systern: Josefin Nilsson tog sitt liv

Foto: Roger Tillberg/TT

Artisten Josefin Nilsson blev aktuell på nytt tidigare i år genom en mycket uppmärksammad tv-dokumentär om hennes liv och död.

När hennes syster Marie Nilsson Lind sommarpratar i P1 under söndagen berättar hon för första gången offentligt att dödsorsaken var självmord.

– Jag har inte velat säga det för skulden att jag inte kunde hålla kvar henne i livet. Att jag missade att hon tog sitt liv. Det är så starkt för mig att jag inte har velat att vi skulle gå ut med det ordet, säger hon i sommarpratet.

Josefin Nilsson avled i februari 2016, 46 år gammal. I SVT-dokumentären ”Älska mig för den jag är” berättade Marie Nilsson Lind att hennes syster sade ”jag älskar dig” innan de gick och lade sig, och att hon sedan hittade Josefin livlös i sängen. Nu väljer hon att för första gången offentligt utveckla vad som hände.

– Ingen vet exakt vad Jose dog av. Det står inte i en obduktionsrapport att det var en enorm kamp mot såren i höften och morfinet mot smärtan, och allt det otäcka som kommer av allt morfin. 

– Mardrömmar som kom och gick, och hallucinationer. Att hon hörde röster och var så rädd och så övertygad om att vi var i fara, att hon var i fara. Nej, i obduktionsrapporten står det: Dödsorsak självmord.

Marie Nilsson Lind är själv textförfattare, kompositör och artist som bland annat var med i gruppen Ainbusk Singers tillsammans med Josefin. De två systrarna stod varandra väldigt nära.

– Det är en oerhörd saknad. Jag pratar i halva meningar, jag är så van att hon tog den sista halvan.

SVT:s dokumentär, som sändes i mars i år, belyste både Josefin Nilssons framgångsrika karriär som artist och skådespelare, men även den fysiska och psykiska misshandel hon utsattes för av en tidigare pojkvän. Mannen, som är skådespelare, dömdes 1998 för såväl hot som misshandel.

Mannen anmälde dokumentären till Granskningsnämnden eftersom han menade att SVT pekade ut honom som ansvarig för Josefin Nilssons död.

Dokumentären väckte snabbt starka reaktioner från allmänheten, framför allt i frågan om mäns våld mot kvinnor. Marie Nilsson Lind säger att hon ”häpnade av storheten i det som hände”.

– Att så många kände och tyckte, och berördes och förstod. Det är en stor lycka att så många tog den till sitt hjärta. Det är fantastiskt vilken våg av upprättelse och stolthet filmen har gett. Josefins öde glöms inte och blir inte bara en rad i ett nöjeslexikon, säger hon i sommarpratet.

Läs mer: 

Peter Wolodarski: Det oetiska vore att tiga om Josefin Nilsson 

Björn Wiman: Dramatens sunkiga förflutna måste öppnas för utredning