Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Tarantino ber om ursäkt till Polanskis våldtäktsoffer

Quentin Tarantino
Quentin Tarantino Other: Chris Pizzello

”Fel”, ”okänsligt” och ”nonchalant”. Så beskriver Quentin Tarantino nu sitt femton år gamla försvar av Roman Polanskis våldtäkt 1977.

Det var i en radiointervju med programledaren Howard Stern 2003 som Quentin Tarantino menade att Roman Polanskis övergrepp 1977 på den då 13-åriga Samantha Geimer inte var en våldtäkt. Han kallade Polanskis offer för en ”partytjej” och försvarade sin regissörskollega: ”Jag tror inte att det är våldtäkt, inte vid 13, inte när det gäller de här 13-åriga partytjejerna.”

Enligt Indiewire, som först rapporterade om Tarantinos ursäkt, ska Hollywoodregissören i onsdags ha ringt upp Samantha Geimer för att be om ursäkt personligen. Han har också gått ut med en officiell ursäkt:

”Jag vill offentligen be om ursäkt till Samantha Geimer för mina nonchalanta kommentarer i 'The Howard Stern show' där jag spekulerade om henne och brottet som begicks mot henne. Femton år senare inser jag hur fel jag hade. Geimer BLEV våldtagen av Roman Polanski. När Howard tog upp Polanski intog jag felaktigt debattrollen som djävulens advokat för att vara provokativ. Jag tog inte hänsyn till Geimers känslor och för det är jag uppriktigt ledsen.

Så, Geimer, jag var nonchalant, och okänslig, och framför allt hade jag fel.

Jag är ledsen Samantha.”

En inspelning av radiointervjun från 2003 har fått ny uppmärksamhet sedan skådespelaren Uma Thurman anklagat Tarantino för vårdslöshet i samband med en bilolycka under inspelningen av ”Kill Bill” – något regissören också har bett om ursäkt för.

Tarantino hamnade också i strålkastarljuset under höstens metoo-publiceringar, eftersom Harvey Weinstein har varit producent för hans filmer. I oktober erkände Tarantino att han kände till flera av Weinsteins övergrepp men höll tyst. 

Polanski greps i Los Angeles 1977 efter att anklagats för att ha drogat och våldtagit den då 13-åriga Samantha Geimer under en fotografering. 1978 flydde han till Frankrike för att undgå en trolig fängelsedom och har sedan dess hållit sig undan rättvisan.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.